Λαβρόφ: «Οι ΗΠΑ μας έχουν περικυκλώσει» – Το NATO απαντά «θα πληρώσετε υψηλό τίμημα»

Οι ΗΠΑ έχουν περικυκλώσει τη Ρωσία με στρατιωτικές βάσεις τους και μονίμως προκαλούν υστερία στα ρωσικά σύνορα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε ετήσιο συνέδριο για τη δημόσια διπλωματία με τίτλο «Διάλογος στο όνομα του μέλλοντος», ενώ ο Γενικός Γραμματέας του NATO στέλνει «ηχηρό μήνυμα προς τη Μόσχα.

O ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Το ότι μας κατηγορούν για ασκήσεις, τις οποίες διεξάγουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο δικό τους κυρίαρχο έδαφος, εκείνες οι χώρες, οι οποίες συγκεντρώνουν στα σύνορά μας μεταξύ άλλων στρατεύματα και πολεμικά μέσα σε τεράστιους αριθμούς από την άλλη πλευρά του ωκεανού και το ότι οι ΗΠΑ μας περικύκλωσαν από όλες τις πλευρές με στρατιωτικές τους βάσεις, είναι ήδη γεγονότα, που μάλλον κάθε μαθητής τα γνωρίζει. Και παρ’ όλ’ αυτά μονίμως αναπτύσσεται αυτή η υστερία».

«Αιχμές» εναντίον ΗΠΑ και για την AUKUS

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «Η προσπάθεια της Δύσης να διατηρήσει την ηγεμονία της με κάθε μέσο έρχεται σε αντίθεση με την αντικειμενική πορεία της ιστορίας, διότι υπάρχουν η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, υπάρχουν κέντρα ανάπτυξης και στην Αφρική και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Διαμορφώνεται μια πολυπολική παγκόσμια τάξη, όπου θα υπάρχουν αρκετά κέντρα οικονομικής ανάπτυξης, πολιτικής επιρροής».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών άσκησε κριτική και στη νέα συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, εκτιμώντας ότι στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού «όπου έως πρόσφατα κυριαρχούσαν οι θετικές, εποικοδομητικές, ενοποιητικές τάσεις, οι τάσεις αναζήτησης συναίνεσης και συμβιβασμού, εισάγονται ανοιχτά επιθετικά σχήματα για την ανάσχεση κάποιων χωρών από άλλες χώρες».

«Η Ρωσία θα το πληρώσει ακριβά»

Η Ρωσία θα καταβάλει «υψηλό τίμημα» αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας, και η Δύση έχει δείξει ήδη ότι μπορεί να διαχειριστεί οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και πολιτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ: «Θα υπάρξει υψηλό τίμημα για τη Ρωσία αν χρησιμοποιήσει πάλι βία εναντίον της ανεξαρτησίας του έθνους, της Ουκρανίας».

Ακόμα, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι:«Έχουμε διαφορετικές επιλογές και έχουμε δείξει στην πορεία των χρόνων, στις αντιδράσεις στην προηγούμενη χρήση από τη Ρωσία στρατιωτικής βίας εναντίον της Ουκρανίας, ότι μπορούμε να συντηρήσουμε βαριές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις, πολιτικές κυρώσεις».

«Και επίσης το γεγονός πως έχουμε αυξήσει την παρουσία μας εδώ στην περιοχή, τόσο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας όσο και στην περιοχή της Βαλτικής, στον αέρα ή στην ξηρά και στη θάλασσα, είναι μια ευθεία αντίδραση στη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters