Μάας: Το NATO θέλει το διάλογο αλλά το «μπαλάκι» είναι στην πλευρά της Ρωσίας

Μια μέρα μετά την βαρυσήμαντη ανακοίνωση του Ρώσου Υπουργού Άμυνας που αφορούσε την δημιουργία νέων στρατιωτικών μονάδων και σχηματισμών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια, λόγω αυξανόμενων απειλών του NATO στην περιοχή, η Συμμαχία «απάντησε» μέσω του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών.

Ο Χάικο Μάας, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, προχώρησε σε δηλώσεις σήμερα, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών – μελών του NATO, λέγοντας πως οι Σύμμαχοι είναι «ανοικτοί» στο διάλογο με τη Μόσχα, ωστόσο αυτή φέρει την ευθύνη για την εκκίνηση της όποιας διαδικασίας αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο πλευρών.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είπε χαρακτηριστικά πως «το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να κάνει διάλογο με την Ρωσία, αλλά η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Μόσχας» και πρόσθεσε πως «το μήνυμά μας παραμένει σαφές: Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, και έχουμε κάνει προτάσεις, αλλά το κλειδί για καλύτερες σχέσεις είναι σαφώς στην Μόσχα».

Ο διάλογος και η ρωσική πρωτοβουλία

Το ΝΑΤΟ έχει προτείνει επανειλημμένα την επανάληψη των συναντήσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC), το οποίο δημιουργήθηκε το 2002 με σκοπό να διευκολύνει τις διαβουλεύσεις μεταξύ της στρατιωτικής συμμαχίας της Δύσης και της Μόσχας, αλλά οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες. Το συμβούλιο συνεδρίασε τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε τη δημιουργία είκοσι νέων στρατιωτικών μονάδων, οι οποίες θα αναπτυχθούν στα δυτικά της χώρας, προκειμένου να «εξισορροπήσουν» την απειλή, την οποία αντιλαμβάνονται ότι τους προβάλλει το NATO.

Στο πλαίσιο αυτό, ο  ο ίδιος επισήμανε έναν αυξανόμενο αριθμό πτήσεων από αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, καθώς επίσης και την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων χωρών του NATO, ενώ τόνισε ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν πάρα πολλές συμμαχικές στρατιωτικές ασκήσεις.Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, κατηγόρησε το NATO ότι τέτοιες ενέργειες «καταστρέφουν το διεθνές σύστημα ασφαλείας και μας αναγκάζουν να λάβουμε τα σχετικά αντίμετρα.»

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters