Σαφές «μήνυμα» στην Τουρκία: «Οι S-400 δεν είναι διαλειτουργικοί με το NATO»

Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 δεν είναι διαλειτουργικό με τα συστήματα του NATO, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ερωτηθείς σχετικά με την αγορά του από την Τουρκία κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι αυτό δεν είναι ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε κατά τη συνάντηση, ωστόσο προσέθεσε ότι «οι αμυντικές προμήθειες είναι εθνική απόφαση». Ο ίδιος τόνισε παράλληλα ότι αυτό που έχει σημασία για την Συμμαχία, είναι τα συστήματα να είναι διαλειτουργικά, κάτι που δε συμβαίνει με τους S-400.

«Αυτό είναι το μήνυμα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας, προσθέτοντας ότι το NATO μπορεί να στηρίξει τις προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικών συστημάτων «και αυτή η εργασία συνεχίζεται». Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια χρονική συγκυρία όπου οι σχέσεις NATO – Ρωσίας βρίσκονται στον «πάγο» μετά την απόφαση της Μόσχας να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα για να «περιορίσει» τους διαύλους επικοινωνίας με τη Συμμαχία.

Ακόμα, ο Γενικός Γραμματέας του NATO εμφανίζεται ιδιαίτερα «επιθετικός» στις δηλώσεις του για τη Ρωσία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Συμμαχία δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη με την αγορά των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400. Επίσης, η δήλωση του Στόλτενμπεργκ μπορεί να ερμηνευθεί και ως μια «προειδοποίηση» προς την Άγκυρα καθώς τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν και όσο και η τουρκική αμυντική βιομηχανία αφήνουν «ανοιχτό»  το ενδεχόμενο αφενός για νέες στρατιωτικές προμήθειες από τη Μόσχα, όπως μαχητικά αεροσκάφη Su-57 και Su-35, αφετέρου για ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία σε αναπτυξιακά προγράμματα για εξοπλισμούς.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters