ΝΑΤΟ: Βελτίωση των ασκήσεων και της εκπαίδευσης στην ατζέντα

Ελένη Παναγιώτου
Ανταπόκριση απο Βρυξέλλες

Οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση και βελτίωση της κατάρτισης, της εκπαίδευσης και των ασκήσεων των συμμαχικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της διήμερης υπουργικής συνάντησης που ξεκινά σήμερα. (22 Οκτωβρίου 2013) η οποία θα εξετάσει επίσης την πρόοδο στην άμυνα του κυβερνοχώρου , την βαλλιστική πυραυλική άμυνα και τις γενικότερες «δυνατότητες» του ΝΑΤΟ και των συμμάχων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν δήλωσε οτι » Θα συζητήσουμε τον τρόπο που προσεγγίζουμε την εκπαίδευση και τις ασκήσεις μας, και θα δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα επιχειρήσεων των τελευταίων δυο δεκαετιών  ως σύμμαχοι και με τους εταίρους » .

Ο Γενικός Γραμματέας , ο οποίος θα προεδρεύει των συνεδριάσεων , δήλωσε οτι η βελτίωση της κατάρτισης , της εκπαίδευσης και των ασκήσεων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ μέσω της Πρωτοβουλίας Συνδεδεμένων Δυνάμεων (Connected Forces Initiative) θα εξασφαλίσει οτι η Συμμαχία » είναι έτοιμη και ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.»

Οι Υπουργοί Άμυνας θα συζητήσουν επίσης την άμυνα στον κυβερνοχώρο – «τις συνεχείς προσπάθειες μας για να προστατεύσουμε τα δικά μας δίκτυα , και πως η Συμμαχία θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την αυξανόμενη απειλή μέσω μιας ενισχυμένης άμυνα στον κυβερνοχώρο », δήλωσε ο κ. δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης πριν από την έναρξη της συνάντησης των Υπουργών Άμυνας στο ΝΑΤΟ .

Την Τετάρτη (23 Οκτωβρίου 2013) , το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα συναντηθεί για να εξετάσει τρόπους για την επέκταση της πρακτικής τους συνεργασίας . «Αυτό θα είναι μια καλή ευκαιρία να ρίξουμε μια ευρεία ματιά στην πρακτική μας συνεργασία , η οποία είναι μεγαλύτερη από ποτέ . Κάνουμε σημαντικά βήματα σε τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η στήριξη των αφγανικών δυνάμεων » τόνισε ο Γενικός Γραμματέας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτό είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να συζητήσουν τους τομείς όπου δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία , όπως η πυραυλική άμυνα . Το ΝΑΤΟ έχει καλέσει τη Ρωσία να συνεργαστεί στον τομέα αυτό , και αυτη η προσφορά ισχύει » .

Την ίδια ημέρα οι Υπουργοί Αμύνης του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με εταίρους της ISAF και τον Αφγανό ομόλογό τους για να συζητήσουν την πρόοδο στο Αφγανιστάν.