ΝΑΤΟ: Δεν θα βοηθήσουμε το Ισραήλ λέει στο Spiegel ο Στόλτενμπεργκ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς το Ισραήλ έστειλε με συνέντευξή του στο Spiegel, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, για τη στάση που θα κρατήσει το ΝΑΤΟ στο ενδεχόμενο μιας επίθεσης από το Ισραήλ.

Δεδομένου ότι το Ισραήλ είναι εταίρος και όχι μέλος του στρατιωτικού μπλοκ, το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να παράσχει εγγυήσεις ασφάλειας στο εβραϊκό κράτος εν μέσω εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Το ΝΑΤΟ δεν θα υπερασπιστεί το Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης από το Ιράν, δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Jens Stoltenberg.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν συμμετέχει στη διευθέτηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν διαφορετικές θέσεις σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν σημειώθηκαν πρόσφατα, με το τελευταίο επεισόδιο να είναι μια υπόνοια ισραηλινής επίθεσης στα περίχωρα της Δαμασκού που στόχευε αποθήκες, οι οποίες σύμφωνα με το Τελ Αβίβ ανήκαν στις Επαναστατικές Φρουρες του Ιράν.

Το Ισραήλ έχει εκφράσει την ανησυχία του για τις εικαζόμενες προσπάθειες του Ιράν να καθιερώσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Συρία και να επεκτείνει έτσι την επιρροή του σε ολόκληρη την περιοχή.

Ωστόσο, η Τεχεράνη αμφισβητεί τις αξιώσεις, σημειώνοντας ότι η χώρα αποστέλλει μόνο στρατιωτικούς συμβούλους για να εκπαιδεύσει στρατεύματα πιστά στη Δαμασκό, δεδομένου ότι το Ιράν υποστηρίζει τον πρόεδρο του Συρίου Μπασάρ αλ-Ασαντ στον αγώνα του εναντίον τρομοκρατικών ομάδων στη χώρα. Ωστόσο, το Ισραήλ εξακολουθεί να θεωρεί τις δραστηριότητες του Ιράν ως απειλή για την εθνική του ασφάλεια.