ΝΑΤΟ: Φρένο στην ένταξη της Γεωργίας στη Συμμαχία από τη Γερμανία

 Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή απέκλεισε οποιαδήποτε γρήγορη ενταξιακή διαδικασία στο ΝΑΤΟ για τη Γεωργία, δέκα χρόνια μετά τη δέσμευση από τους ηγέτες της συμμαχίας, ότι το πρώην Σοβιετικό έθνος θα ενταχθεί στη συμμαχία.

«Δεν βλέπω τη γρήγορη ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, αυτή είναι η θέση της Γερμανίας», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνάντησης με φοιτητές στο κρατικό πανεπιστήμιο της Τιφλίδας στη Γεωργιανή πρωτεύουσα.

«Τα πράγματα έρχονται σταδιακά», είπε για την ενσωμάτωση της χώρας στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πρώτου σκέλους της περιοδείας της στο Νότιο Καύκασο.

Στη σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι το 2008, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι η Γεωργία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά – υπό την πίεση της Μέρκελ και του τότε προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί – η συμμαχία αρνήθηκε να βάλει το μικροσκοπικό έθνος της Μαύρης Θάλασσας σε μια τυπική πορεία ένταξης.

Η προσπάθεια της Γεωργίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία των 29 εθνών έχει εξαγριώσει την Ρωσία.

Τα χρόνια αυξανόμενων εντάσεων κορυφώθηκαν τον Αύγουστο του 2008 με έναν σύντομο πόλεμο που είδε τις περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας να αποσχίζονται από την Γεωργία.

Ο πόλεμος -στον οποίο ο ρωσικός στρατός συνέτριψε τον στρατό της Γεωργίας σε μόλις πέντε ημέρες- στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους. (σ.σ. Η Γεωργία ήταν αυτή που κήρυξε τον πόλεμο στην Ρωσία, καθώς ο τότε ηγέτης της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι υποτίμησε τον ρωσικό στρατό και τις δυνάμεις του τελευταίου στην περιοχή).

Μετά τη σύγκρουση, η Ρωσία αναγνώρισε τους δύο θύλακες ως ανεξάρτητα κράτη και τοποθετούσε μόνιμες στρατιωτικές βάσεις εκεί.

Η κίνηση αυτή αποτελεί «κατοχή του 20% της επικράτειας της Γεωργίας και είναι μεγάλη αδικία», ανέφερε η Μέρκελ στους μαθητές.

Σε μια συμβολική κίνηση, η Μέρκελ την Παρασκευή πήγε επίσης στα διοικητικά όρια με τη Νότια Οσετία, όπου οι ρώσοι συνοριοφύλακες έχουν δημιουργήσει περιφράξεις από συρματόπλεγμα.

Την Παρασκευή το απόγευμα θα μεταβεί στην Αρμενία και το Σάββατο στο Αζερμπαϊτζάν, όπου θα ενθαρρύνει «μια ειρηνική και συναινετική λύση» στη μακρόχρονη εδαφική σύγκρουση των δύο χωρών για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στο Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να συζητήσει την ενεργειακή συνεργασία με το πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος της Κασπίας, το οποίο θεωρείται ως μια επιλογή για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Πηγή AFP, France24