NATO: Η Σουηδία έγινε το 32ο μέλος της Συμμαχίας – «Ιστορική μέρα», λέει ο Μπλίνκεν

Η Σουηδία εντάχθηκε πλέον και επίσημα στο NATO, αφού η Ουάσιγκτον υπέγραψε σήμερα Πέμπτη, το πρωτόκολλο της ένταξης, δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλφ Κρίστερσον παρέδωσε την τελική τεκμηρίωση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ νωρίτερα σήμερα, το τελευταίο βήμα σε μια μακρόχρονη διαδικασία για να εξασφαλίσει την υποστήριξη όλων των μελών για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν υπέγραψε το πρωτόκολλο, κάνοντας και επίσημα τη Σουηδία το 32ο μέλος της Συμμαχίας.

Έπειτα, οι δύο άνδρες έκαναν κοινές δηλώσεις στον Τύπο και μίλησαν για μία «ιστορική μέρα».

«Είναι επίσημο – Η Σουηδία είναι πλέον το 32ο μέλος του NATO, παίρνοντας τη θέση που δικαιούται στο τραπέζι μας», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Σημειώνει ότι «η ένταξη της Σουηδίας κάνει το NATO ισχυρότερο, τη Σουηδία πιο ασφαλή και ολόκληρη τη Συμμαχία πιο ασφαλή. Ανυπομονώ να υψώσω τη σημαία τους στην έδρα του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα».

Συγχαρητήρια ανάρτηση έκανε και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, καλωσορίζοντας την σκανδιναβική χώρα στη Συμμαχία.

Για το ΝΑΤΟ, οι προσχωρήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας – που μοιράζονται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία – είναι οι πιο σημαντικές προσθήκες εδώ και δεκαετίες. Είναι επίσης ένα πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχίας.

Η Σουηδία θα επωφεληθεί από την κοινή αμυντική εγγύηση της συμμαχίας, το γνωστό Άρθρο 5, σύμφωνα με το οποίο μια επίθεση σε ένα μέλος θεωρείται επίθεση εναντίον όλων.

Η σκανδιναβική χώρα θα «βάλει στο τραπέζι» τα υπερσύγχρονα υποβρύχια που διαθέτει και έναν αρκετά μεγάλο στόλο μαχητικών αεροσκαφών Gripen εγχώριας παραγωγής στις δυνάμεις του NATO και θα αποτελέσει έναν κρίσιμο σύνδεσμο μεταξύ του Ατλαντικού και της Βαλτικής.

Για να «γιορτάσουν» την επίσημη ένταξη της χώρας στο NATO, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη, ένα B-1B Lancer και ένα B-52 Stratofortress, πέταξαν πάνω από την Στοκχόλμη, συνοδευόμενα από δύο σουηδικά μαχητικά Gripen.

Φωτογραφία Reuters