NATO: Καμία δικαιολογία για τη χρήση βίας της Ρωσίας

Το NATO εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στη Θάλασσα του Αζόφ και την κατάληψη τριών ουκρανικών πολεμικών πλοίων, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής NATO- Ουκρανίας.

Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία συζήτησαν τη σοβαρή κατάσταση στη Θάλασσα του Αζόφ και στο στενό του Κερτς. Η Ουκρανία παρείχε στους Συμμάχους λεπτομερείς πληροφορίες για το συμβάν χθες.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γιάνς Στόλντενμπεργκ δήλωσε ότι μίλησε με τον Πρόεδρο Poroshenko που ζήτησε τη συνάντηση της Επιτροπής ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, καθώς σύμφωνα με το Χάρτη ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, η Ουκρανία μπορεί να ζητήσει μια τέτοια συνάντηση εάν αντιληφθεί άμεση απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα, την πολιτική ανεξαρτησία ή την ασφάλειά της.

Χαρακτηριστικά οι δηλώσεις του Γιάνς Στόλτενμπεργκ:

«Όλοι οι σύμμαχοι εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Γι ‘αυτό καλούμε τη Ρωσία να εξασφαλίσει ανεμπόδιστη πρόσβαση στους ουκρανικούς λιμένες και να επιτρέψει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα για την Ουκρανία στη Θάλασσα του Αζόφ και στο στενό του Κερτς.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης κατά των ουκρανικών πλοίων και του ναυτικού προσωπικού. Γι ‘αυτό καλούμε τη Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως τους ουκρανούς ναυτικούς και τα πλοία που κατέλαβε χθες.

Και καλούμε για ηρεμία και συγκράτηση.

Αυτό το περιστατικό είναι μια υπενθύμιση ότι υπάρχει ένας πόλεμος που συμβαίνει στην Ουκρανία. Έχουν περάσει περισσότερο από 4 χρόνια. Η θέση των συμμάχων ήταν σταθερή. Από το 2014, όλοι οι Σύμμαχοι έχουν καταδικάσει τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει τη στήριξή της στις μαχητικές ομάδες και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την ουκρανική επικράτεια.

Οι σύμμαχοι δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση της Ρωσίας στην Κριμαία, στον Εύξεινο Πόντο και στη Θάλασσα του Αζόφ, θέτει περαιτέρω απειλές στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Και υπονομεύει τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παρέχει πολιτική και πρακτική υποστήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της Ουκρανίας.

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επέβαλαν ευρείες κυρώσεις στη Ρωσία και έχει αναλάβει τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής άμυνας μας σε μια γενιά. Επομένως, η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι πρόκειται για συνέπειες των πράξεών της.

Θα παραμείνουμε σε επαφή με την ουκρανική κυβέρνηση για να υπογραμμίσουμε την υποστήριξή μας».

Πηγή: NATO