NATO: «Καρφιά» Στόλντενμπεργκ για το σενάριο δημιουργίας Ευρωστρατού

Ο ευρωπαϊκός στρατός δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση για το ΝΑΤΟ, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας Γιάνς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους συμμάχους να μην προχωρήσουν σε τέτοιου είδους ενέργειες, σε συνέντευξη του στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Μακρόν και τις Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, για το ενδεχόμενο δημιουργίας «ευρωστρατού».

«Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι οι προσπάθειές τους για κοινή άμυνα θα ενισχύσουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ. Εφόσον αυτό συνεχίζεται, χαιρετίζω αυτές τις ευρωπαϊκές προσπάθειες «, ανέφερε.

«Αλλά ένας ευρωπαϊκός στρατός δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση για το ΝΑΤΟ. Η συμμαχία του ΝΑΤΟ λειτουργεί ήδη ως πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαίων συμμάχων μας, όπως στο Κοσσυφοπέδιο ή στο Αιγαίο «, πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για κοινή άμυνα πρέπει να είναι συμπληρωματικές για την ενδυνάμωση και την ενίσχυση του ΝΑΤΟ.

«Για μένα είναι σημαντικό η ΕΕ να μην επαναλάβει αυτό που κάνει ήδη το ΝΑΤΟ. Χαιρετίζω τις ευρωπαϊκές προσπάθειες εντός του ΝΑΤΟ. Περισσότερο από το 90% των πολιτών της ΕΕ ζουν σε χώρες που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή άμυνα χωρίς την ενίσχυση του ΝΑΤΟ «, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν σήμερα 22 κοινά κράτη μέλη.

Πηγή: Anadolu