NATO: H λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την συνεργασία με την ΕΕ

Ελένη Παναγιώτου, Βρυξέλλες

Στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κατα την διάρκεια της συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται, σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες.
Αυτη ειναι η τελευταία σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή του απερχόμενου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.
 Πρόκειται για μία σύνοδο στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και που θα έχει αρκετό ενδιαφέρον.

Η σύνοδος θα εστιάσει στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ και ιδίως στο θέμα της υλοποίησης των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης των σχέσεων ΝΑΤΟ-ΕΕ, που υπογράφηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον περασμένο Ιούλιο.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ “στο επίκεντρο της συνάντησης είναι η σημασία των διατλαντικών χέσεων, μεταξύ της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Ένας τρόπος για την ενίσχυση του δεσμού μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.”

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια πραγματική συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ χωρίς λύση στο Κυπριακό ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε οτι “ η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ.”

Συγκεκριμένα ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε οτι “όσο αφορά την Κύπρο, θα πω απλά ότι υποστηρίζω σθεναρά τις προσπάθειες, την ηγεσία των ΗΕ στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο”.
Επιπλέον είπε οτι “υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν είναι σίγουρο αν θα πετύχουν ή όχι» και πρόσθεσε οτι “νομίζω ότι αυτό που έχουμε αποδείξει τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι ακόμη και με άλυτο το Κυπριακό, έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ενίσχυση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ.” Ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε χαρακτηριστικά οτι “αυτο το έχουμε δει ήδη στο Αιγαίο, όπου ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζονται, το είδαμε τώρα στην κεντρική Μεσόγειο με την επιχείρηση Sea Guardian και την επιχείρηση Sophia και το βλέπουμε σήμερα με τις 40 συγκεκριμένες προτάσεις”.
Τέλος τόνισε οτι “ναι, θα ήθελα να δούμε μια λύση στην Κύπρο, αλλά όχι, αυτό δεν είναι μια προϋπόθεση για τη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ”.

Η σύνοδος των υπουργων εξωτερικών αφορά επίσης συνεργασία στον τομέα της άμυνας του κυβερνοχώρου και ενάντια στις υβριδικές απειλές. Στη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Φινλανδίας και Σουηδίας, καθώς και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. 

Στη συνέχεια, τα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου πρόκειται να επικεντρωθούν στις προσπάθειες της Συμμαχίας για την Προβολή Σταθερότητας (Projecting Stability) και την ενίσχυση της ασφάλειας στη περιοχή της Νοτίου Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων “η οποία απαιτεί τη συνεχή μας προσοχή και προσπάθεια”.

Η ασφάλεια στον ευρωατλαντικό χώρο και η προσέγγιση που θα πρέπει να ακολουθήσει το ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας θα είναι το θέμα που θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας που θα παραθέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Θέμα για το οποίο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ της διατήρησης ανοιχτών δίαυλων επικοινωνίας με τη Ρωσία και της επανεκκίνησης της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.


Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε οτι στην δεύτερη μέρα της συνόδου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας και η υπουργική θα κλείσει με μια συνάντηση για το Αφγανιστάν και την αποστολή του ΝΑΤΟ Resolute Support.