NATO: Ο Φο Ράσμουσεν υποστηρίζει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν υπερασπίστηκε τη διεθνή συμφωνία που προβλέπει την επιβολή περιορισμών στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, αν και αναγνώρισε πως δεν είναι «τέλεια».

«Νομίζω ότι η εναλλακτική είναι χειρότερη, διότι η εναλλακτική είναι πως δεν έχεις κανέναν έλεγχο. Ότι δεν έχεις καμία αληθινή ενημέρωση για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειάς τους [των Ιρανών] ή για τις φιλοδοξίες τους», είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Εάν το Ιράν κατάφερνε να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, θα «πυροδοτούσε μια πολύ επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή», εκτίμησε ο Ράσμουσεν.

Πέρυσι, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσυρθούν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) κι επανέφεραν τις κυρώσεις που είχαν άρει στο πλαίσιο της συμφωνίας και πάλι σε ισχύ σε βάρος του Ιράν, ενώ τη συμφωνία συνεχίζουν να προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή οι χώρες μέλη της ΕΕ, η Κίνα και η Ρωσία.

Ο Ράσμουσεν χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία μια κίνηση με σκοπό να «αναγκαστεί το Ιράν να επιστρέψει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Φυσικά είναι μια ριψοκίνδυνη στρατηγική. Αλλά φυσικά μπορεί να πετύχει».

Η προσέγγιση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι παρόμοια με αυτή που ακολουθεί έναντι της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, για τον οποίο «οι ΗΠΑ θα έπρεπε να δίνουν πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ευθυγράμμιση με τους άλλους συμμάχους τους, όπως οι Ευρωπαίοι».

Αν έκλεινε το στενό του Χορμούζ, μια στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδός για τον εφοδιασμό της διεθνούς αγοράς πετρελαίου, αυτό θα ήταν «καταστροφικό για την παγκόσμια οικονομία», προειδοποίησε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ