NATO: Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία με καταστροφή των πυρηνικών της λέει το Sputnik

Σύμφωνα με τη Μόνιμο Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Kay Bailey Hutchison, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την ανάπτυξη νέων πυραύλων που θα μπορούσαν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

«Είναι καιρός τώρα η Ρωσία να φτάσει στο τραπέζι και να σταματήσει τις παραβιάσεις», δήλωσε ο Hutchison στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάττις  θα συναντηθεί αργότερα με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ.

Σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να παραβιάσουν τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων (INF) του 1987, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι μπορεί να συμβεί λόγω της Ρωσίας.

«Θα υπάρξει ένα σημείο στο μέλλον στο οποίο η Αμερική θα αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσει με μια φάση ανάπτυξης που δεν επιτρέπεται από τη συνθήκη αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Hutchison.

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν κατηγορήσει ο ένας τον άλλον για παραβίαση του INF. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, τα νέα ρωσικά συστήματα πυραύλων παραβιάζουν τις συνθήκες του συμφώνου, δεδομένου ότι δίνουν τη δυνατότητα στη Ρωσία να ξεκινήσει μια πυρηνική απεργία στην Ευρώπη με ελάχιστη ή καθόλου ειδοποίηση.
 
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, με τη σειρά του, δήλωσε ότι οι πυραύλοι 9Μ729 είναι συμβατοί με τις υποχρεώσεις της Ρωσίας βάσει της Συνθήκης INF και δεν έχουν αναβαθμιστεί και δοκιμαστεί για το απαγορευμένο εύρος.

Η Μόσχα σημείωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε δώσει ποτέ στοιχεία ότι η Ρωσία είχε παραβιάσει τη συμφωνία, καθώς δεν υπήρχαν αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία.

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάνς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Ρωσία να παραδώσει ακριβή στοιχεία για τους νέους πυραύλους συσχετίζοντάς τους με παραβίαση διατάξεων της Συνθήκης INF.

Η συνθήκη INF του 1987 απαγορεύει την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και τη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων ή πυραύλων cruise με βεληνεκές 300 έως 3.400 μιλίων. Τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσιγκτον έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι παραβιάζουν τη συνθήκη.

Περισσότερα σε λίγο

Πηγή : Sputnik