ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας – Ο Πομπέο αναχωρεί για την Ευρώπη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε τη Δευτέρα ότι κατευθύνεται προς τις Βρυξέλλες για να συζητήσει τη διατλαντική συνεργασία με ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο Πομπέο θα συναντηθεί με τον Βέλγο Πρωθυπουργό και τον εκλεγέντα Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιέν Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με δήλωση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού του, θα ανταλλάξει απόψεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σάσολι και την εκλεγμένη Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen.

«Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μέσω ενός ουσιαστικού και αποτελεσματικού διαλόγου», ανέφερε ο Πομπέο σε μια εποχή που άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεση της Ουάσινγκτον να λάβει αυστηρότερη στάση εναντίον της Ρωσίας.

Την Κυριακή, πριν από μια διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας αυτή την εβδομάδα, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Μάικ Πένς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να στέκονται με τον λαό της Ουκρανίας σε θέματα ασφάλειας και εδαφικής ακεραιότητας».

Ο Πενς, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπμ εξετάζει περικοπές στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ρίκε Περί, αφού συναντήθηκε με αξιωματούχους της Πολωνίας και της Ουκρανίας στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, δήλωσε το Σάββατο ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της πολιτικής της στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΑ / Φωτογραφία Reuters