NATO: «Ανησυχώ για τις συνέπειες των S-400 στην Τουρκία» είπε ο Στόλτενμπεργκ

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση των S-400 στην Τουρκία που είχαν ως αποτέλεσμα τον οριστικό αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35, το NATO προσπαθεί να βρει τρόπο να μην προκληθεί «ρήγμα» στη συμμαχία.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γιάνς Στόλτενμπεργκ σε πρόσφατες δηλώσεις του προσπάθησε να «αμβλύνει» τις εντάσεις που έχουν προκύψει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία με αφορμή τους ρωσικούς πυραύλους, προτάσσοντας το κοινό όραμα και στρατηγικό συμφέρον που μοιράζονται τα κράτη-μέλη.

Ειδικότερα, o Στόλτενμπεργκ προσπάθησε να «υποβαθμίσει» την διαφωνία μεταξύ Τουρκίας και NATO σχετικά με την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400, επιμένοντας ότι η εξέλιξη αυτή δεν υποδηλώνει κάποιο ενδεχόμενο στροφής της Τουρκίας από την Δύση προς την Ρωσία, με τον ίδιο σε σχετικό ερώτημα να απαντά κατηγορηματικά «όχι».

Μιλώντας στο ετήσιο Aspen Security Forum στο Κολοράντο, ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, δηλαδή οι S-400 και τα F-35, αλλά η συμβολή της Τουρκίας στο NATO και  η συνεργασία του NATO με την Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερη και ξεπερνά το πρόβλημα με τα F-35″.

Τα σημεία αναφοράς του Στόλτενμπεργκ

Στη συνέχεια προσέθεσε ότι η Τουρκία είναι μια «βασική σύμμαχος» στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών, ενώ συμμετέχει και σε αποστολές της Συμμαχίας σε Κόσοβο και Αφγανιστάν.

Επιπρόσθετα έδωσε κάποιες πληροφορίες σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στην συμμετοχή της Τουρκίας εντός του NATO σε βασικά ζητήματα σχεδιασμού και επιχειρήσεων. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι: «Η Τουρκία θα παραμείνει μέρος του ολοκληρωμένου συστήματος αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας του NATO.

Η Τουρκία μπορεί ακόμα να συμμετέχει με άλλες δυνατότητες, καθώς διαθέτουν αεροπλάνα, ραντάρ και άλλες δυνατότητες που είναι σημαντικές για την άμυνα και την άμυνα μας. Αλλά, οι πύραυλοι S-400 δεν είναι δυνατό να ενσωματωθούν στο ολοκληρωμένο αυτό σύστημα αεράμυνας και πυραύλων του NATO, ενώ η ίδια η Τουρκία δεν το ζήτησε».

Ο Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι κανένας σύμμαχος δεν είχε εγείρει την πρόταση να απομακρυνθεί η Τουρκία από τη συμμαχία, ενώ επίσης εξέφρασε ανησυχίες για την αγορά των S-400 από την Τουρκία, λέγοντας πως δημιουργείται ζήτημα διαλειτουργικότητας, σε συνδυασμό με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία χρησιμοποιούν άλλα κράτη-μέλη του NATO.

Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι : «Ανησυχώ για τις συνέπειες από την αγορά των S-400, διότι σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα F-35″ κάτι το οποίο οριστικοποιήθηκε με την ανακοίνωση των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια προσέθεσε πως οι συνέπειες από την απόφαση της Άγκυρας θα προκαλέσουν κακό σε όλο το NATO.

Πηγή: Bulgarian Military/ Φωτογραφία αρχείου Reuters