ΝΑΤΟ: Ενισχύει την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα

Ελένη Παναγιώτου, Βρυξέλλες

Στον απόηχο των δηλώσεων του Υπουργού άμυνας των ΗΠΑ Μάτις για τις αμυντικές δαπάνες, η Συμμαχία συμφώνησε για τα επόμενα βήματα της στον τομέα της τρομοκρατίας και ενάντια στην ρωσική απειλή. 

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ οι Υπουργοί Άμυνας των χωρών μελών της Συμμαχίας συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα όσο αφορά τον εκσυγχρονισμό της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, με βάση συστάσεις από τους ανώτερους διοικητές.

Κατά την διαρκεια της συνάντησης έγινε επίσης ενημέρωση σχετικά με την ανάπτυξη δυνάμεων στην Εσθονία, στη Λετονία, στη Λιθουανία και στην Πολωνία, καθώς στρατεύματα έχουν ήδη ξεκινήσει να φτάνουν στις συγκεκριμένες χώρες.
Οι συμμαχοι συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τη ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Πρόκειται για μια σαφή απόδειξη της διατλαντικής ενότητας και αποφασιστικότητας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
“Δεν θέλουμε να αναμετρηθούμε με τη Ρωσία, στρατιώτη με στρατιώτη, τεθωρακισμένο με τεθωρακισμένο, αεροσκάφος με αεροσκάφος. Στόχος μας είναι η πρόληψη, όχι η πρόκληση των συγκρούσεων.”

Σε μια αναμενόμενη εξέλιξη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε οτι έλαβε επίσημο αίτημα από τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Fayez Al Sarraj ζητώντας απο την Συμμαχία την παροχή συμβουλών και υποστήριξης στο τομέα της άμυνας. 

Επιπλέον, στο περιθώριο της συνάντησης ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ για άλλη μια φορά υπογράμμισε την δυσαρέσκεια της Τουρκίας ως προς την συμμετοχή της στην ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο. 

Στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ δήλωσε οτι «η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν είναι μια επιχείρηση διαρκείας. Δεν ξεκίνησε έτσι και θα πρέπει να τελειώσει σύντομα. Το συζητήσαμε αυτο με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και μας διαβεβαιώσε οτι θα λυθεί το θέμα αυτό και θα θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς θα τελειώσει».