ΝΑΤΟ – Ρωσία σε κλίμα ψυχρού πολέμου

Με την άσκηση »Steadfast Jazz 2013» απαντά το ΝΑΤΟ στα επικείμενα ρωσο-λευκορωσικά γυμνάσια »Zapad 2013» -δύο ασκήσεις που επαναφέρουν κατά ορισμένους αναλυτές τις καλύτερες παραδόσεις του Ψυχρού Πολέμου.Ακολουθούν δε την αιφνιδιαστική επιθεώρηση των στρατευμάτων του Ανατολικού Στρατιωτικού Τομέα της Ρωσίας που διέταξε αιφνιδίως ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν μέσα στον Ιούλιο.

.Οι κοινές ρωσο- λευκορωσικές ασκήσεις ελιγμών »Zapad 2013» προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο. Τα γυμνάσια θα λάβουν χώρα στην επικράτεια της Λευκορωσίας, στο Δυτικό Στρατιωτικό Τομέα της Ρωσίας και στα χωρικά ύδατα του Μπάρεντς και της Βαλτικής. Από το σενάριο προβλέπεται η επεξεργασία ενεργειών κατά τρομοκρατικών ομάδων και παρανόμων ενόπλων σχηματισμών.
Ωστόσο το σενάριο της ΝΑΤΟϊκής απάντησης στις ασκήσεις αυτές προκαλεί αμηχανία στο Υπουργείο ‘Άμυνας της Ρωσίας. Τα προγραμματισμένα για την ίδια περίπου περίοδο γυμνάσια »Steadfast Jazz 2013» προϋποθέτουν την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του Συμφώνου της Ουάσιγκτον, δηλαδή ταχεία αντίδραση σε επίθεση εναντίον συμμάχου χώρας. 

Το «τζαζ σχέδιο»

Στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισαν αυτό το «τζαζ σχέδιο» ως «κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου». Παρόμοια είναι και η εκτίμηση του Πολωνού στρατιωτικού εμπειρογνώμονα κ. Λούκας Ρεσίνσκι:

 <<Είναι οφθαλμοφανές ότι στην αντίδραση αυτή της Συμμαχίας (του ΝΑΤΟ)  στις ενέργειες φιλικών κρατών, όπως η Ρωσία και η Λευκορωσία, ανιχνεύονται στοιχεία του γνωστού παιχνιδιού της εποχής του Ψυχρού Πολέμου – κάτι που, εδώ και καιρό, έχει καταστεί πάγια στρατηγική του ΝΑΤΟ. Ανεξάρτητα από τις φήμες που ακούστηκαν αναφορικά με τα επικείμενα γυμνάσια – ότι ήταν τάχα προγραμματισμένα πολύ νωρίτερα και δεν αποτελούν απ΄ευθείας απάντηση στη ρωσο-λευκορωσική άσκηση – το γεγονός παραμένει: η Συμμαχία κυριολεκτικά περίμενε την εξαγγελία της ρωσικής πλευράς για διεξαγωγή των γυμνασίων Zapad 2013,ώστε να ανακοινώσει άμεσα τα δικά της>>,είπε.

Κάλεσαν παρατηρητές από το ΝΑΤΟ

Πάντως, παρόλα αυτά, οι Ρώσοι στρατιωτικοί αποφάσισαν να καθησυχάσουν τους δυτικούς συναδέλφους τους,αναφέρει ο κ. Αντρέι Σμυρνόφ σε ανάλυσή του στην »Φωνή της Ρωσίας». Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, στις Βρυξέλλες, έδωσαν ειδική συνέντευξη τύπου, κατά την οποία αναφέρθηκαν στα επικείμενα ρωσο-λευκορωσικά γυμνάσια. Την τελική υπογράμμιση στη συζήτηση έκανε ο αναπληρωτής Υπουργός ‘Άμυνας της Ρωσίας κ. Ανατόλι Αντόνοφ. ‘Οπως ανέφερε, για να μη δοθεί αφορμή να μεμφθεί κανείς τη Ρωσία για μυστικότητα και αδιαφάνεια, προσκάλεσε εκπροσώπους του ΝΑΤΟ στα γυμνάσια »Zapad 2013», ως παρατηρητές.

Η αιφνιδιαστική επιθεώρηση με διαταγή Πούτιν

Όσον αφορά την άσκηση/επιθεώρηση του Ανατολικού Στρατιωτικού Τομέα η διαταγή δόθηκε στις 12 Ιουλίου από τον Πρόεδρο  Πούτιν ,ως Ανωτάτο Διοικητή  της Ρωσίας. ‘Ηδη σε 24 ώρες οι μονάδες τέθηκαν σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα και κατευθύνθηκαν στα πεδία ασκήσεων. Η συγκεκριμένη επιθεώρηση αποδείχθηκε η ευρύτερης κλίμακος κινητοποίηση της μετα-Σοβιετικής περιόδου. Για τα συμπεράσματα, που προέκυψαν από τον απολογισμό των ελιγμών, έκανε λόγο ο επικεφαλής του Υπουργείου ‘Αμυνας κ.Σεργκέι Σοϊγκού, σε συνάντησή του με εμπειρογνώμονες και στρατιωτικούς αναλυτές των ρωσικών ΜΜΕ. Δεν αποφεύχθηκε βέβαια και η κριτική. Συνολικά πάντως, η ηγεσία του στρατού έδωσε υψηλή βαθμολογία στα αποτελέσματα των γυμνασίων.Ο ίδιος ο κ.Πούτιν δήλωσε ότι από τούδε και στο εξής οι επιθεωρήσεις θα καταστούν μια συνηθισμένη υπόθεση για το στρατό.