ΝΑΤΟ – Ρωσία συμφώνησαν οτι διαφωνούν!

Κατά την διάρκεια της συναντησης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας έγινε σαφές οτι πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτά τα πολιτικά κανάλια για πολιτικό διάλογο.
Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2014. Τα θέματα που συζητήθηκαν ηταν η κρίση στην Ουκρανία, το Αφγανιστάν, οι υπερπτήσεις των ρωσικών αεροσκαφών και οι στρατιωτικές ασκήσεις.  Ιδιαίτερη ηταν η έμφαση στην ουκρανική κρίση την οποία χαρακτήρισε «ανησυχητική» ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας. 
Ωστόσο όπως δήλωσε ο ΓΓ το ΝΑΤΟ και η Ρωσία συνεχίζουν να διαφωνούν σε αρκετά θέματα. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γένς Στόλτενμπεργκ, Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, “οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κατέστησαν σαφές ότι ειναι σταθεροί στην υποστήριξή τους για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι Σύμμαχοι δεν αναγνωρίζουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας απο τη Ρωσία.Τονίσαμε ότι η αύξηση των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ ανησυχητική όπως ειναι και τα πρόσφατα περιστατικά με στόχο παρατηρητές του ΟΑΣΕ”.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε χαρακτηριστικά οτι “Όλα τα 29 μέλη του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας συμφώνησαν σήμερα στην ανάγκη για πλήρη και ταχεία υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ. Και η ευθύνη της Ρωσίας ειναι σημαντική όσο αφορά το θέμα αυτό”.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ κατα την διάρκεια του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας συζητήθηκε επίσης η διαφάνεια και η μείωση των κινδύνων. “Έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ένοπλες δυνάμεις του κάθε έθνους και κάθε στρατιωτική συμμαχία έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί ασκήσεις. Αλλά τα τελευταία χρόνια, οι Σύμμαχοι έχουν δει μια μείωση της διαφάνειας στις στρατιωτικές δραστηριότητες και αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας, των στρατευματων, και της ισχυρής ρητορικής.”, δήλωσε. “Αυτός είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός”, τόνισε ο ΓΓ.

Συζητήθηκαν επίσης τα επεισόδια της περασμένης βδομάδας στην περιοχή της Βαλτικής όπου συμμετείχαν ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη και οι συμμάχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους.

Οσο αφορά τον ΟΑΣΕ, “όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν συμφωνήσει σχετικά με τους κανόνες που αφορουν τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της παρατήρησης και της κοινοποίησης των ασκήσεων και αυτοι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται” δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

“Η Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας αναγνώρισε ότι η ενίσχυση του ΟΑΣΕ θα αποτρέψει μια οποιαδήποτε επιστροφή σε μια διαιρεμένη Ευρώπη”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ και τόνισε οτι “μια σειρά από χώρες του ΝΑΤΟ έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς να εκσυγχρονίσουν το περιεχόμενο του Εγγράφου της Βιέννης σχετικά με τη στρατιωτική διαφάνεια”.

Κατα την διάρκεια του Συμβουλίου συζητήθηκε και η κατάσταση στο Αφγανιστάν, “Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα δύσκολο περιβάλλον ασφάλειας και το ΝΑΤΟ συνεχίζει να τις στηρίζει. Όλα τα έθνη θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους για να υποστηρίξουν το Αφγανιστάν στην επίτευξη της σταθερότητας και της ασφάλειας”, δήλωσε.

Τέλος ο ΓΓ τόνισε οτι “Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν σοβαρές και επίμονες διαφωνίες” και δεν άλλαξε κατι σε αυτο μετα την σημερινή συνάντηση. Επιπλέον δήλωσε οτι “Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε μια πρακτική συνεργασία με τη Ρωσία μέχρι να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου”.