Το ΝΑΤΟ σκότωσε κατά λάθος ναρκαλιευτή στο Αφγανιστάν

Ένας Αφγανός που εργαζόταν για λογαριασμό μιας οργάνωσης που εξουδετερώνει ναρκοπέδια σκοτώθηκε σήμερα σε μια αεροπορική επιδρομή του NATO στο νότιο Αφγανιστάν, αφού θεωρήθηκε λαθεμένα ότι ήταν αντάρτης των Ταλιμπάν, όπως δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος.

Ο Τζαβάντ Φάισαλ, εκπρόσωπος των αρχών στην επαρχία Κανταχάρ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο νεκρός, που είπε πως ονομαζόταν Μοχάμαντ Χαν, εργαζόταν στην διεύθυνση ραδιοεκπομπών στην επαρχία και την τοπική οργάνωση εξουδετέρωσης ναρκών MCPA.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στην περιοχή Παντζουάι. Ο Φάισαλ είπε ότι η σκηνή όπου βρισκόταν το θύμα δεν έφερε διακριτικά της MCPA.

Στο μεταξύ ο απολογισμός της επίθεσης ενός βομβιστή που είχε ζωστεί εκρηκτικά και τα πυροδότησε γύρω στις 11:00 τοπική ώρα (08:30 ώρα Ελλάδας) με στόχο μια οχηματοπομπή της αστυνομίας και του NATO στην επαρχία Πάκτια αυξήθηκε σε δύο στρατιώτες της συμμαχίας, δέκα παιδιά που έφευγαν από ένα σχολείο και έναν αστυνομικό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες επρόκειτο για οχηματοπομπή Αφγανών και Αμερικανών.

«Ένας καμικάζι πάνω σε μια μοτοσικλέτα πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε ζωστεί κοντά σε ένα σχολείο» την ώρα που μαθητές έφευγαν για να πάνε στα σπίτια τους μετά το τέλος των μαθημάτων τους, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαλμάι Ουριαχαΐλ, επικεφαλής της επαρχίας, που αποτελεί προπύργιο των Ταλιμπάν.
Σε ανακοίνωσή της, η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν επιβεβαίωσε ότι «δύο μέλη της σκοτώθηκαν», χωρίς να διευκρινίσει, κατά την πάγια πολιτική της, την εθνικότητά τους.
Από την επίθεση τραυματίστηκαν ακόμα 15 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, που «καταδίκασε» αυτήν την «απάνθρωπη» επίθεση. Κατ’ άλλη πηγή, τραυματίστηκαν άλλοι τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες.