ΝΑΤΟ: Στήριξη στη Γεωργία – Προειδοποίηση στη Ρωσία

Σύσκεψη  της επιτροπής συνεργασίας ΝΑΤΟ-Γεωργίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, με σκοπό την αξιολόγηση της προόδου, αλλά και των προβλημάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή του πακέτου μέτρων ενίσχυσης της Γεωργίας που είχαν αποφασιστεί στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλλία.

Το εν λόγω πακέτο μέτρων έχει ως στόχο την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Γεωργίας, αλλά και της διαλειτουργικότητας των δυνατοτήτων αυτών με τις αντίστοιχες της Συμμαχίας.

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, προς αυτή την κατεύθυνση, στα οποία περιλαμβάνονται έργα υποδομών, αλλά και η δημιουργία Κοινού Κέντρου Εκπαίδευσης και Αξιολόγησης και Σχολής Αμύνης στη Γεωργία.

Η επιτροπή έκρινε πως η Γεωργία έχει έρθει ακόμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, μέσω της πραγματοποίησης φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, με τελικό στόχο την ένταξη της χώρας στην Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ, κινείται, βάσει των αποφάσεων κορυφής του Βουκουρεστίου, το 2008, στην οποία είχε αποφασιστεί η ένταξη της Γεωργίας στην Συμμαχία.

Επίσης το ΝΑΤΟ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στη Γεωργία για την συμμετοχή της χώρας σε συμμαχικές επιχειρήσεις και αποστολές, περιλαμβανομένης και της Resolute Support Mission στο Αφγανιστάν. Η συμμετοχή της Γεωργίας αποδεικνύει τη θέληση της χώρας να συνεισφέρει στην κοινή γραμμή άμυνας και ασφάλειας της Συμμαχίας.

Οι υπουργοί του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους και προς όλα τα μέλη των γεωργιανών ενόπλων δυνάμεων που έχουν υπηρετήσει στην ISAF, και τη βαθύτατη συμπάθειά τους προς τις οικογένειες των γεωργιανών στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σε αυτή την αποστολή.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Ρωσία για την στάση της έναντι της Γεωργίας, η οποία αποτελεί παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Μόσχας και αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο. Ειδικά κατηγόρησαν τη Ρωσία για την πρόσφατη συμφωνία της με την “Δημοκρατία της Αμπχαζίας”, η οποία αποτελεί, ουσιαστικά, αποσχισθέν τμήμα της Γεωργίας, αλλά και για ανάλογη συμφωνία με τη “Δημοκρατία της Οσετίας”.

Η Συμμαχία εξέφρασε την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, βάσει των διεθνώς αναγνωρισμένων της συνόρων, την οποία ακεραιότητα υπονομεύει η Ρωσία. Τέλος, το ΝΑΤΟ επανέλαβε πως δεν αναγνωρίζει την Αμπχαζία και την Οσετία, ως ανεξάρτητα κράτη και κάλεσε και τη Ρωσία να άρει την αναγνώριση τους, και να αποσύρει τα στρατεύματά της από αυτές.

Πηγή: ΝΑΤΟ
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert