ΝΑΤΟ: Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών 2013

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν σήμερα και αύριο 4 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το μέλλον της Συμμαχίας, το Αφγανιστάν και την Συρία.

Κατά τις εργασίες της πρώτης μέρας της τελευταίας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών για φέτος, θα συζητηθεί η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στην Μεγάλη Βρετανία  και θα γίνει μια αξιολόγηση της τελευταίας δεκαετίας.

Στη δεύτερη μέρα της συνόδου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας υπο την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικού της Ρωσίας Σεργκει Λαβρόφ.
Η συνάντηση θα είναι μια ευκαιρία για τους Υπουργούς Εξωτερικών των 29 χωρών να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη Συρία, το Αφγανιστάν, την αντιπυραυλική άμυνα καθώς και για θέματα διαφάνειας. Το συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας (NRC) αναμένεται επίσης να αναθεωρήσει την πρακτική συνεργασία και τους τρόπους για περαιτέρω συνεργασία το 2014. Το NRC θα παρακολουθεί τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και των χωρών εταίρων που συνεισφέρουν στην αποστολή ISAF.

Ο Αφγανός υπουργός Εξωτερικών Ζαραρ Αχμεντ Οσμάνι και ο Υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν Ομάρ Νταουντζι αναμένεται να παρευρεθούν όπως και η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Γιαν Κιούμπις. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Catherine Ashton έχει επίσης προσκληθεί όπως και ο Πρέσβυς της Ιαπωνίας αρμόδιος για θέματα ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν , θα ενημερώσει το Συμβούλιο σχετικά με τις προετοιμασίες ασφαλείας για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Στην συνάντηση θα συζητηθεί επίσης η πρόοδος στην αποστολή της ISAF.

Η διήμερη υπουργική θα ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ -Γεωργίας , όπου οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν με την Γεωργιανό ομόλογό τους, κα Maia Panjikidze , για τις προοπτικές της χώρας για βαθύτερη συνεργασία μετα τις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με τους υπουργούς των χωρών που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας αλλά συνεισφέρουν στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις Βρυξέλλες ο Βενιζέλος για τη σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ