Σύνοδος ΝΑΤΟ: Αφγανιστάν ,Συρία τα θέματα συζήτησης

Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο για να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ωστόσο αναμένεται επίσης να θίξουν και το ζήτημα της Συρίας, λίγες ημέρες μετά την κατακόρυφη αύξηση της έντασης στα τουρκικά σύνορα.
  
 Η Συρία δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της εξαμηνιαίας αυτής συνόδου, αλλά «το ζήτημα είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μεταξύ των υπουργών, στο περιθώριο των προγραμματισμένων συνόδων», δήλωσε ανώτερος δυτικός διπλωμάτης.
   
Το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε έκτακτη σύνοδο την Τετάρτη για να καταδικάσει «σθεναρά» το θάνατο πέντε Τούρκων πολιτών που σκοτώθηκαν από όλμο που εκτοξεύτηκε από τη Συρία, και κάλεσε τη Δαμασκό «να σταματήσει τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου».
   
Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να επέμβει στη Συρία, όπου μια ένοπλη εξέγερση προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και συνεχίζει να καλεί για μια «πολιτική λύση», υπενθύμισε σήμερα ένας αξιωματούχος.
  
 Ένα άλλο επίκαιρο θέμα, η προτεινόμενη συγχώνευση ομίλων κατασκευής αμυντικού εξοπλισμού–του ευρωπαϊκού EADS και του βρετανικού BAE Systems–ενδέχεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια των διμερών συναντήσεων που προβλέπονται μεταξύ των Υπουργών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, οι οποίοι αναμένεται επίσης να έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας, Λίον Πανέτα.
  
 Οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός Ευρωπαίου «πρωταθλητή» της άμυνας είναι σε μια κρίσιμη φάση καθώς η προθεσμία έχει καθοριστεί μέχρι την Τετάρτη για να ενημερωθεί η ρυθμιστική αρχή των αγορών στο Λονδίνο.
   
Αυτό το σχέδιο συγχώνευσης δεν είναι αυστηρά θέμα συζήτησης για το ΝΑΤΟ, αλλά παρεμβαίνει καθώς η Ατλαντική Συμμαχία ανησυχεί περισσότερο για τις επιπτώσεις της μείωσης των αμυντικών προϋπολογισμών, θυμάτων της λιτότητας. Μόνο τέσσερις από τις 28 χώρες-μέλη δαπανούν 2% ή περισσότερο στις στρατιωτικές τους δαπάνες, και 19 έχουν περάσει κάτω από το όριο του 1,5%.
   
Ο επιχειρησιακός στόχος της Συμμαχίας είναι περισσότερο από ποτέ το Αφγανιστάν, όπου «η μετάβαση παραμένει σε καλό δρόμο», επανέλαβε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
  
 Οι υπουργοί θα συναντηθούν την Τετάρτη με τους ομολόγους τους των 22 χωρών «εταίρων» στους κόλπους της ISAF για να συζητήσουν το περίγραμμα της μελλοντικής αποστολής της Συμμαχίας, που έχει ως στόχο να «εκπαιδεύσει και να βοηθήσει» τους Αφγανούς στρατιώτες μετά την αποχώρηση των μάχιμων μονάδων που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2014.
  
 Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να ολοκληρώσει το 2013 το σχέδιο αυτής της αποστολής.