ΝΑΤΟ: Τον Πρόεδρο Ζάεφ συνάντησε ο Στόλτενμπεργκ

  Μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Zoran Zaev την Τρίτη (19 Μαρτίου 2019), ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας τον Φεβρουάριο ήταν μια ιστορική στιγμή για τη χώρα και για το ΝΑΤΟ. «Η ηγεσία σας βοήθησε να συμβεί αυτό», είπε. «Σε συνεργασία με την Αθήνα, δείξατε τι μπορεί να επιτύχει το θάρρος, η αφοσίωση και η διπλωματία ».Ο κ. Stoltenberg είπε ότι η συμφωνία με την Αθήνα έχει ήδη δημιουργήσει θετική πολιτική ώθηση και ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα φέρει περαιτέρω ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τόνισε ότι αρκετοί Σύμμαχοι έχουν ήδη επικυρώσει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης και ότι μόλις οι Σύμμαχοι ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία, η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας.

«Η χώρα σας έχει ήδη μια θέση στο τραπέζι του ΝΑΤΟ», είπε. «Τον περασμένο μήνα καλωσόρισα εδώ την Υπουργό Σέκερινσκα στη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Και τον επόμενο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρόφ θα έρθει μαζί μας στην Ουάσιγκτον για την επέτειο της ίδρυση ςτης Συμμαχίας μας πριν από 70 χρόνια ».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ είναι μια «μεγάλη ιστορία επιτυχίας» του ΝΑΤΟ και ότι η υποδοχή νέων μελών στην οικογένεια του ΝΑΤΟ έχει κάνει την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική πιο ασφαλή. θάρρος, αφοσίωση και διπλωματία ».Ο κ. Stoltenberg δήλωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει ήδη συμβάλει σημαντικά στη Συμμαχία, συμμετέχοντας στην αποστολή κατάρτισης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, προάγοντας την περιφερειακή συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και εφαρμόζοντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ενθάρρυνε τη Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την πορεία της μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι αυτό είναι σημαντικό καθώς η χώρα προετοιμάζεται για πλήρη ένταξη.

«Ανυπομονώ για την ημέρα κατά την οποία η Βόρεια Μακεδονία γίνεται πλήρες μέλος της Συμμαχίας μας. Αυτό που φαινόταν κάποτε μια μακρινή ελπίδα για τη χώρα σας είναι πλέον πραγματικότητα », είπε.

Πηγή: ΝΑΤΟ.inc