«ΝΑΤΟϊκό καψώνι» στη Τουρκία για τους Patriot

»Καψώνι»,παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου έκαναν κάποιες χώρες – αλλά και στρατηγοί – του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα για  τους πυραύλους Patriot.

Το καψώνι αφορούσε αφενός τον περιορισμό του αριθμού των συστοιχιών που θα σταλούν στην Τουρκία κατεβάζοντας τον σχεδόν στο …ένα τέταρτο αυτών που ζητούσε (υπερφίαλα) η Τουρκία! Και αφετέρου αφορά τις τοποθεσίες εγκατάστασης που είναι άλλες – οι περισσότερες – από αυτές που ζητούσαν οι τουρκοι στρατηγοί.

 Το μόνο που έγινε για να »χρυσωθεί το χάπι» είναι η δήλωση του  Αμερικανού διοικητή του νεοσύστατου Χερσαίου Στρατηγείου Σμύρνη αντιστράτηγο Frederick Hodges  ότι η εγκατάσταση θα γίνει σε πολύ λιγότερο χρόνο από αυτόν που υποθέτουν πολλοί… Πάντως ο αριθμός των συστοιχιών αναμένεται να είναι 3 (ή 4)  και όχι τουλάχιστον 10 που ήθελε η Άγκυρα. Θα δοθούν δε από Γερμανία και Ολλανδία. Για ποιόν λόγο και ποιοί ακριβώς είναι αυτοί που έκανα το καψώνι στην Τουρκία δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί. 

 Το …ψαλίδισμα

Πάντως απόδειξη  ότι η Τουρκία έμεινε με τις προσδοκίες αποτελούν και οι αγωνιώδεις δηλώσεις του  Τούρκου ΥΠΕΞ κ. Α.Νταβούτογλου, με στόχο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από αυτό που όλοι στις Βρυξέλλες ξέρουν: έσπευσε δηλαδή  να απορρίψει ισχυρισμούς περί διχασμού εντός του ΝΑΤΟ για το θέμα της αποστολής των Patriot στην Τουρκία και απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο αριθμό των συστοιχιών Patriot που θα αποσταλούν στην Τουρκία.

 Η Milliyet αναφέρει ότι ο κ. Νταβούτογλου έσπευδε να απορρίπτει ισχυρισμούς ότι το ΝΑΤΟ αρνείται να ικανοποιήσει στο ακέραιο το αίτημα της Τουρκίας για τον αριθμό των συστοιχιών Patriot που θα αποστείλει και ότι υπήρξαν διαφωνίες στο εσωτερικό της Συμμαχίας σχετικά με τον αριθμό των συστοιχιών Patriot που θα αποσταλούν στην Τουρκία .

 Οι διαφωνίες για τις περιοχές

Από την πλευρά της η εφημερίδα  Aksam αναφέρει ότι υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ ΝΑΤΟ και Τουρκίας σχετικά με τις τοποθεσίες εγκατάστασης των Patriot . Hεφημερίδα αναφέρει ότι η Τουρκία επιθυμεί την εγκατάσταση των συστοιχιών Patriot κοντά στα σύνορα με την Συρία στις περιοχές Χατάϊ , Κιλίς και  Σανλιούρφα, ενώ αντιθέτως το ΝΑΤΟ επιθυμεί την εγκατάστασή τους στην Μαλάτια, στο Ντιγιάρμπακιρ και στα Αδανα 

Ακόμα ο κ Νταβούτογλου αναφερόμενος στην έγκριση του ΝΑΤΟ για την αποστολή πυραύλων Patriot στην Τουρκία, τόνισε ότι οι πύραυλοι Patriot θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την εξουδετέρωση πυραυλικής επίθεσης της Συρίας και αυτό διότι η Τουρκία διαθέτει τα απαραίτητα μέσα αεράμυνας για την αντιμετώπιση απειλών όπως οι αεροπορικές επιδρομές.