Ο Α/ΓΕΕΘΑ στην Σύνοδο Στρατιωτικής Επιτροπής ΝΑΤΟ

Από 20 έως 23 Ιανουαρίου 2014, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στην 170η Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Αρχηγών (Military Committee in Chief of Staff – MC/CS).

Η 170η Σύνοδος Αρχηγών Άμυνας του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014, με συνεδρίες εταίρων του Mediterranean Dialogue (Μεσογειακός Διάλογος – MD) και το Ευρω-Ατλαντικό Συμβούλιο Σύμπραξης (EAPC) σχετικά με το πώς να αναπτυχθεί περαιτέρω η πρακτική συνεργασία. Μεταξύ των βασικών ομιλητών θα είναι ο Στρατηγός Mashal Al Zaben, ο Αρχηγός του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας, ο οποίος θα προσφέρει τις απόψεις του για την τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας και τις προκλήσεις στην περιοχή MD. Ο Α/ΓΕΕΘΑ Valery Gerasimov , αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο ΝΑΤΟ – Ρωσία με Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους ( NRC – MR ), όπου θα συζητηθεί η στρατιωτική συνεργασία. Οι Αρχηγοί Άμυνας αναμένεται να εγκρίνουν το πρόγραμμα NRC – MR για το 2014, κατι που θα ξεκινήσει τις δραστηριότητες του τρέχοντος έτους.

Στη συνέχεια , θα επανεξετάστει η αποστολή στο Αφγανιστάν και θα συζητηθουν τα σχέδια για τη μελλοντική αποστολή, Resolute Support. Οι Α/ΓΕΕΘΑ θα συζητήσουν και το θέμα της ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για μια συζήτηση σχετικά με τη μελλοντική παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι συναντήσεις της Πέμπτης 23 Ιανουαρίου 2014 θα επικεντρωθούν κυρίως στις δραστηριότητες που υποστηρίζουν τις αποτελεσματικές στρατιωτικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ. Ο Jean-Paul Paloméros (SACT) θα μιλήσει σχετικά με την άσκηση Trident Juncture 2015 – μια άσκηση μεγάλης κλίμακας που θα διεξαχθεί το 2015. Μια παρουσίαση από τον Στρατηγό Patrick de Rousiers, τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τα αποτελέσματα και τις εφαρμογές μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής Άμυνας της ΕΕ ,θα ολοκληρώσει την συζήτηση για το θέμα της Έξυπνης Άμυνας .

Ο στόχος της συνόδου ειναι η ανάλυση βασικών στρατιωτικών θεμάτων για τις επικείμενες υπουργικές συναντήσεις στο ΝΑΤΟ και την επακόλουθη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Ουαλία το 2014.