«Ώρα Τουρκίας» για το ΝΑΤΟ: Η μόνη που «φρενάρει» την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας – Είπε το «ναι» η Ουγγαρία

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και έχει υποβάλει τα έγγραφα επικύρωσης στην Εθνοσυνέλευση, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Gergely Gulyás σε ενημέρωση το Σάββατο, γράφει το Politico.

Ο Gulyás, επικεφαλής του επιτελείου του Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, είπε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ για να συμπεριλάβει τις δύο σκανδιναβικές χώρες θα επικυρωθεί από την Ουγγαρία το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ.

Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο εάν το ΝΑΤΟ θα γινόταν ισχυρότερο με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Gulyás απάντησε ότι το ήλπιζε. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί εάν η επέκταση είναι προς το συμφέρον εθνικής ασφάλειας της Ουγγαρίας, αλλά είπε ότι αυτό είναι άσχετο τώρα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Η Ουγγαρία και η Τουρκία είναι οι μόνες χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία – μια διαδικασία που ξεκίνησε λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν δήλωσε στο POLITICO την Πέμπτη ότι δεν αναμένει από την Ουγγαρία και την Τουρκία να εμποδίσουν την επέκταση του ΝΑΤΟ, αλλά προειδοποίησε για τους κινδύνους καθυστέρησης της ένταξης.

Πηγή: Politico