Ουκρανία: Η Ρωσία δεν πρέπει να κάνει απότομες κινήσεις

Ελένη Παναγιώτου
ανταπόκριση απο Βρυξέλλες

Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ  σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Άμυνας αναφέρθηκε στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ουκρανίας και στη θέση της Ρωσίας στην Σεβαστούπολη.

Ο Πρέσβης δήλωσε ότι «κατά τη διάρκεια της επιτροπής ΝΑΤΟ – Ουκρανίας το ζήτημα της αλληλεπίδρασης και της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας συζητήθηκαν» προσθέτοντας ότι «η Ουκρανία ζήτησε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην κάνει απότομες κινήσεις στην Σεβαστούπολη».

Ωστόσο δήλωσε οτι δεν ειναι σε θέση να σχολιάσει την ρωσική στρατιωτική άσκηση παρα μόνο τόνισε ότι «η Ουκρανία είναι ένα κυρίαρχο κράτος και σεβόμαστε τις εθνικές μας υποχρεώσεις. Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας με έδρα την Σεβαστούπολη και οι συμφωνίες που υπογράφηκαν δεν επιτρέπουν άλλη χώρα να παρεμβαίνει στην πολιτική καταστάσεις στην Ουκρανία. Αυτη η θέση στηρίζεται επίσης απο το ΝΑΤΟ. «

Σχετικά με τη στάση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ο Πρέσβης δήλωσε ότι «έδειξαν τον καλύτερο τους εαυτό αποφεύγοντας τυχόν παρεμβολές σε εσωτερικά πολιτικά θεματα» και πρόσθεσε οτι «οι ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να συμμετέχουν ενεργά σε αυτόν τον τομέα».

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτά τα τραγικά γεγονότα είναι ουκρανικά γεγονότα και ο ουκρανικός λαός εχει την δυνατότητα να ασχοληθεί με τα δικά του προβλήματα προσθέτοντας ότι «ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να επικεντρωθεί στο γεγονός ότι πολλές γειτονικές χώρες έχουν βοηθήσει στην φροντίδα των τραυματιών και μέσω της παροχής οικονομικής βοήθειας«.

Τέλος, ο Πρέσβης άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχει ένα πιθανό δημοψήφισμα για τα δικαιώματα αυτονομίας στην Κριμαία και πρόσθεσε ότι το «πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να αποφευχθούν οι συγκρούσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο Ράσμουσεν προειδοποιεί την Ρωσία