Ουκρανία: Πρώτο θέμα στην συνάντηση των Υπουργών Άμυνας

Η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και οι δυνατότητες άμυνας του ΝΑΤΟ και η αποστολή στο Αφγανιστάν είναι στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης στη διήμερη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που ξεκινά αυριο Τετάρτη – 26 Φεβρουαρίου 2014. Οι υπουργοί ανοιγούν τον δρόμο για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα λάβει χώρα στην στην Ουαλία το Σεπτέμβριο .

Σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, σε δηλώσεις της σήμερα η Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου είπε οτι «το ΝΑΤΟ σέβεται τα δικαιώματα του Ουκρανικού λαού και συνέπως το δικαίωμα επιλογής του. Περιμένουμε, τόνισε, οτι αυτο θα το σεβαστούν και οι υπόλοιποι. Ελπίζουμε οτι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην χώρα αυτη.»

Η πρώτη συνάντηση των Υπουργών θα επικεντρωθεί στις δυνατότητες. Η δεύτερη συνάντηση θα εξετάσει την ανάπτυξη ικανοτήτων άμυνας, τρόπους για την ενίσχυση της άμυνας στον κυβερνοχώρο και την ασφάλεια στη θάλασσα, την μελλοντική εξασφάλιση διαλειτουργικότητας μεταξύ των Συμμάχων και με εταίρους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Connected Forces Initiative. Κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία και το Αφγανιστάν .

Την Πέμπτη, οι υπουργοί θα συναντηθούν με τους ομολόγους από τις χώρες εταίρους που συνεισφέρουν στην αποστολή της ISAF. Ο υπουργός Άμυνας του Αφγανιστάν Bismullah Khan Muhammadi, ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Jan Kubis και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Catherine Ashton έχουν επίσης προσκληθεί.

Η υπουργική θα ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας . Η ουκρανική αντιπροσωπεία θα διευθύνεται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Oleksandr Oliynyk. Η Ουκρανία είναι μια μακροχρόνια εταίρος του ΝΑΤΟ και έχει λάβει μέρος σε όλες τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας.

Παρακολουθήστε την συνάντηση των Υπουργών Άμυνας ζωντανά αυριο στο Onalert

Ελένη Παναγιώτου
Βρυξέλλες