Πτέραρχος της Γερμανίας και του NATO «απασφάλισε» κατά των ΗΠΑ

Πρώην Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO και πτέραρχος της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας έκρουσε σε συνέντευξή του τον «κώδωνα» του κινδύνου για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη INF.

Για μια «άκρως επικίνδυνη πράξη» κάνει λόγο πρώην αξιωματούχος της γερμναικής ΠΑ, που υπηρέτησε σε κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη INF.

Ο Χάραλντ Κουγιάτ, μιλώντας στο δίκτυο Bayerischer Rundfunk, επέκρινε τις ΗΠΑ για την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τη συνθήκη INF για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς.

Μάλιστα, δε δίστασε να χαρακτηρίσει την κίνηση αυτή ως «προδοσία» για την ασφάλεια των Ευρωπαίων συμμάχων καθώς οι ΗΠΑ με αυτό τον τρόπο απεμπολούν κάθε ευθύνη που φέρουν απέναντι στην Ευρώπη.

«Αυτό που έρχεται μετά τη Συνθήκη INF είναι χειρότερο από αυτό που συμβαίνει τώρα», δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνθήκη θα μπορούσε να διασωθεί έστω και την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ο ρωσικός πυραύλος 9M729 παραβιάζει τη συνθήκη, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα απορρίπτει τους ισχυρισμούς ως αβάσιμους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον αναστέλλει τις υποχρεώσεις της βάσει της Συνθήκης INF και έδωσε περιθώρια έξι μηνών για την απόσυρση από τη συμφωνίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη σε απάντηση στις ενέργειες των ΗΠΑ.

Πηγή Sputnik