Ράσμουσεν: «Μην κόψετε τη χρηματοδότηση στο ΝΑΤΟ»,μετά την αποχώρηση από Αφγανιστάν

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν θα καλέσει σήμερα τους αμερικανούς και τους ευρωπαίους συμμάχους να μην διακόψουν τη χρηματοδότηση με το πέρας των χερσαίων επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν που έχει οριστεί για το 2014.

«Πρέπει να οικοδομήσουμε σε αυτά που έχουμε κερδίσει με τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν» αναμένεται να πει ο Ράσμουσεν σε συνέδριο για την ασφάλεια που διεξάγεται στη Γερμανία. «Σε αυτή την εποχή της λιτότητας, μοιάζει με μια ελκυστική επιλογή ( η περικοπή δαπανών ). Αλλά είναι λάθος επιλογή διότι οι προκλήσεις στην ασφάλεια δεν θα περιμένουν να διορθωθούν τα οικονομικά μας» αναμένεται να πει ο Ράσμουσεν σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που ήδη διέρρευσαν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα προειδοποιήσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι « περισσότερες περικοπές σήμερα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανασφάλεια στο μέλλον, με κόστος που απλά δεν μπορούμε να αντέξουμε».

Ο Ράσμουσεν αναμένεται να μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο όπου εξετάζονται πολλαπλά «προβληματικά» σημεία από το Μάλι έως τη Συρία και την ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Κατά τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ με την επικείμενη απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, και το τέλος της μεγαλύτερης επιχείρησης της συμμαχίας παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία. «Μια ευκαιρία που θα δεσμεύει σθεναρά τις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες. Που εξισορροπεί τις προτεραιότητες και τις δεσμεύσεις. Με άλλα λόγια, μια ευκαιρία να σχεδιαστεί το μέλλον».