Ράσμουσεν: Στα χέρια του Ουκρανικού λαού το μέλλον της Ουκρανίας

Ελένη Παναγιώτου
Ανταπόκριση απο Βρυξέλλες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φόγκ Ράσμουσεν σε δηλώσεις του στα πλαίσια της συνάντησης των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
αναφέρθηκε στην κρίση στην Ουκρανία και στο Αφγανιστάν. 

«Όλοι παρακολουθούμε στενά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία κατά τον τελευταίο μήνα . Ειναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η βία έχει διακοπεί μέσω διαπραγματεύσεων. Το ΝΑΤΟ σέβεται τις επιλογές του Ουκρανικού λαού και η κατάσταση στην χώρα θα συζητηθεί με την ουκρανική αντιπροσωπεία στην επιτροπή ΝΑΤΟ – Ουκρανία αυριο.»

Μετά απο ερωτηση δημοσιογράφου για την κρίση στην Ουκρανία ο Ράσμουσεν τόνισε οτι «Ειναι στα χέρια του Ουκρανικού λαου να καθορίσει τι θα είναι το μέλλον της χώρας του.»
Η Ουκρανία, δήλωσε ο ΓΓ, θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, όπως αποφασίστηκε στο Βουκουρέστι το 2008. Συνεπώς αυτο ειναι για την Ουκρανία να αποφασίσει. Αύριο θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας με την Ουκρανία στην επιτροπή ΝΑΤΟ-Ουκρανία.»

Ο ΓΓ αναφέρθηκε επισης στην σύνοδο κορυφής στην Ουαλία τονίζοντας οτι οι ισχυρότερες εταιρικές σχέσεις θα είναι ένα απο τα σημαντικά θέματα της συνόδου.
Ωστόσο σήμερα η συνάντηση «θα επικεντρωθεί στην κάλυψη των κενών στις «ικάνοτητες» των μελών αλλα και το Αφγανιστάν και τη Λιβύη. Θα εξετάσουμε επίσης πώς μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα τα μέλη στον τομέα της ασφάλειας.

Ο Ράσμουσεν ανέφερε επίσης την λειτουργία της ISAF στο Αφγανιστάν και τόνισε οτι εαν η διμερή συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Αφγανιστάν δεν έχει υπογραφεί τοτε το ΝΑΤΟ θα αποσύρει τα στρατεύματα του απο το Αφγανιστάν μετά το 2014 κατι που όπως δήλωσε δεν είναι προτιμώμενη επιλογή μας.

Αύριο, Πέμπτη, οι υπουργοί θα συναντηθούν με τους ομολόγους από τις χώρες εταίρους που συνεισφέρουν στην αποστολή της ISAF. Ο υπουργός Άμυνας του Αφγανιστάν Bismullah Khan Muhammadi, ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Jan Kubis και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Catherine Ashton έχουν επίσης προσκληθεί.

Η υπουργική θα ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας. Η ουκρανική αντιπροσωπεία θα διευθύνεται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Oleksandr Oliynyk.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 
Ουκρανία: Πρώτο θέμα στην συνάντηση των Υπουργών Άμυνας
 
Συνάντηση Σαμαρά – Ράσμουσεν: Καταδίκασε την αιματοχυσία στην Ουκρανία ο ΓΓ