Ρωσικές παραβιάσεις ανησύχησαν το NATO! Τι είπε ο ΓΓ της Συμμαχίας στον Βενιζέλο!

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Ενισχυμένη εναέρια δραστηριότητα από πλευράς των δυνάμεων της Ρωσίας, καθ’ όλο το μήκος των συνόρων του ΝΑΤΟ κατέγραψε χθες η Συμμαχία και σχετική αναφορά έκανε – με αυτά ακριβώς τα λόγια – ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Γιένς Στόλτεμπεργκ (J. STOLTENBERG) κατά την συνάντησή του με το Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το ΝΑΤΟ – που όπως είπε ο κ. Στόλτεμπεργκ στην Αθήνα »παραμένει σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα»- χαρακτήρισε τα γυμνάσια αυτά »ασυνήθιστα» , ενώ έγιναν και  αναχαιτίσεις: Όπως πχ από την Τουρκία η οποία  όπως ισχυρίστηκε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News αναχαίτισε  χθες στη Μαύρη Θάλασσα δύο ρωσικά Tu-95 που συνοδεύονταν από δύο μαχητικά.

Και σε Ατλανικό- Βαλτική

Πέραν αυτού  αεροσκάφη του ΝΑΤΟ εντόπισαν ρωσικά βομβαρδιστικά πάνω από τον Ατλαντικό και μαχητικά πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα κάτι που η Βορειοατλαντική Συμμαχία χαρακτηρίζει ως μια ασυνήθιστα έντονη δραστηριότητα.

 Ερωτηθείς στην Αθήνα για την άσκηση αυτή ο κ Στόλτεμπεργκ δήλωσε :<< Κατ’ αρχάς επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω πως αυτά που είδαμε χτες απλώς επιβεβαιώνουν αυτά που είδαμε το τελευταίο έτος, ήτοι μία ενισχυμένη εναέρια δραστηριότητα από πλευράς των δυνάμεων της Ρωσίας, καθ’ όλο το μήκος των συνόρων του ΝΑΤΟ.
Επίσης, παρατηρούμε αυξημένη αεροπορική δραστηριότητα από πλευράς Ρωσίας. Όμως, το ΝΑΤΟ παραμένει σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Συνεπώς ο αριθμός των αναχαιτίσεων ρωσικών αεροσκαφών επίσης έχει αυξηθεί σημαντικά. Μέχρι στιγμής, κατά το τρέχον έτος, έχουν σημειωθεί περισσότερες από 100 αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών και αυτό σημαίνει τριπλασιασμό σε σχέση με το σύνολο των περιστατικών καθ’ όλη τη διάρκεια του περσινού 12μήνου. Πρόκειται δηλαδή για μία σημαντική αύξηση. Όμως εμείς πράττουμε αυτό που περιμένει κανείς να κάνουμε, είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε αναχαιτίσεις και αντιδρούμε.
Δεν αντιμετωπίζουμε συνθήκες Ψυχρού Πολέμου, ωστόσο η συμπεριφορά της Ρωσίας έχει υπονομεύσει την αίσθηση της εμπιστοσύνης σε μεγάλο βαθμό και έχουμε οπισθοδρομήσει σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθειά μας να επιτύχουμε μια πιο εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να παραμείνει ισχυρό το ΝΑΤΟ. Θα πρέπει να παραμείνουν σε ετοιμότητα οι δυνάμεις μας. Κατά συνέπεια, επενδύουμε στην αυξημένη ετοιμότητα και σε νέες δυνατότητες και μέσα. Υλοποιούμε και εφαρμόζουμε τα Μέτρα Παροχής Διαβεβαιώσεων Ασφαλείας (Assurance Measures), που σημαίνει ότι ενισχύουμε την αστυνόμευση των αιθέρων έναντι της ενισχυμένης αεροπορικής δράσης της Ρωσίας. Αυτού του είδους την δύναμη πρέπει να δείξουμε έναντι της Ρωσίας και πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς στην απάντηση που δίνουμε σε αυτή την αυξημένη δραστηριότητα της Ρωσίας, τον τελευταίο καιρό>>.

Τι είναι τα Tu-95
Το ρωσικής κατασκευής στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-95 είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή βομβαρδιστικά που παραμένουν ενεργά πάνω από μισό αιώνα (χάρη στις αναβαθμίσεις που υπέστη κατά την διάρκεια της εκμετάλλευσής του) και έτσι αναμένεται να παραμείνει σε υπηρεσία μέχρι το 2030. 
Tu-95 MS – πρόκειται για μια σε βάθος εκσυγχρονισμένη έκδοση του Tu-142Μ. Το βασικό βομβαρδιστικό που θα εκσυγχρονιστεί θα είναι το μοντέλο Tu-95MS Bear-H.Η Ρωσία φέρεται να διαθέτει 28 – 31 Αφη Tu-95MS-6 και 35 Αφη Tu-95MS-16.

Η δράση του

Η παραγωγή του άρχισε το 1952.και συνεχίστηκε μέχρι και το 1992. Κατά την περίοδο της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, παρέμειναν 23 αεροσκάφη στην Ουκρανία ( το 1998 τα αεροσκάφη αυτά άρχισαν να καταστρέφονται σταδιακά από την Ουκρανία ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν διαπραγματεύσεις για την επιστροφή ενός αριθμού στην Ρωσία). Στις αρχές του ‘80 η Ρωσία ανέπτυξε ένα καινούργιο βομβαρδιστικό προοριζόμενο για την αντικατάσταση των Tu-95MS. Μετά την διάλυση της Ρωσίας σχεδόν όλα τα προγράμματα είχαν διακοπεί λόγω μη χρηματοδότησής τους.
Διαθέτει εκσυγχρονισμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό όπως το ραντάρ ναυτιλίας και βομβαρδισμού Obzor-MS (εγκαταστημένο στο κάτω μέρος του ρύγχους του αεροσκάφους) με συνδυασμό με το ραντάρ καιρού. Στον υπόλοιπο εξοπλισμό περιλαμβάνεται σύστημα ελέγχου πτήσης, ναυτιλίας και δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών. Επίσης φέρει σύστημα αυτοπροστασίας Meteor-NH που αποτελείται από το RWR τύπου Beryoza, με πλήθος κεραιών στο κάτω τμήμα της ατράκτου, αναζήτηση υπέρυθρου προειδοποίησης επερχόμενων βλημάτων, παρεμβολές και εκτοξευτές θερμοβολίδων και αεροφύλλων.

Έσπασε την αεράμυνα των ΗΠΑ

Ενεργή δράση καταγράφηκε  το έτος 2008 όταν, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας, ένα τέτοιο αεροσκάφος προσέγγισε σε χαμηλό ύψος το αεροπλανοφόρο USS Nimitz (σ.σ. πιθανώς «έσπασαν» το σύστημα αεράμυνας του Αμερικανικού Ναυτικού στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού), ενώ την ίδια χρονιά παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κορέας και πλησιάζει το αεροπλανοφόρο USS Nimitz που έπλεε κοντά στις ακτές, και παραβιάζουν και τον εναέριο χώρο της Αλάσκας. Και αρκετά άλλα περιστατικά δεν καταγράφονται και δεν ανακοινώνονται από τις εμπλεκόμενες χώρες.