OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

Σαρκοζί προς Πούτιν: «Προχωρήστε στην άρση των κυρώσεων»

16/06/2016 - 15:20
Share on FacebookShare on Twitter

 Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κάλεσε σήμερα από την Αγία Πετρούπολη τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει το πρώτο βήμα και να άρει το εμπάργκο για τα ευρωπαϊκά διατροφικά προϊόντα, ώστε να υπάρξει έξοδος από το φαύλο κύκλο των αμοιβαίων κυρώσεων μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας, που αποφασίστηκαν με φόντο την ουκρανική κρίση.

«Εύχομαι ο πρόεδρος Πούτιν να ανακοινώσει ότι αίρει τις κυρώσεις και εμείς, οι Ευρωπαίοι, να ακολουθήσουμε την άρση των κυρώσεων», δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Η Ρωσία επέβαλε το καλοκαίρι του 2014 εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα διατροφής ως απάντηση στη σειρά των κυρώσεων που υιοθέτησαν οι Βρυξέλλες σε βάρος της μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και το ξέσπασμα των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

«Άρετε τις κυρώσεις και εμείς, οι φίλοι σας, θα κάνουμε τα πάντα για να σας βοηθήσουμε. Εύχομαι να υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και να υπάρξει μια θετική δυναμική. Η παρούσα δυναμική είναι ιδιαίτερα αρνητική, πρέπει να σπάσει αυτή η διαδικασία με την ανάληψη πρωτοβουλίας και η μόνη πρωτοβουλία είναι αυτή για την ειρήνη», προειδοποίησε.

«Χρειάζεται μια ιδρυτική πράξη και αντί να καταφεύγουμε πίσω από τις κυρώσεις που μπλοκάρουν τα πάντα, να άρουμε τις κυρώσεις… Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος όταν προβαίνουμε σε μια χειρονομία καλής θέλησης», τόνισε ο Σαρκοζί.
Δηλώνοντας «αληθινός φίλος της Ρωσίας» και απορρίπτοντας την εκδοχή «ενός νέου Ψυχρού Πολέμου», ο Σαρκοζί, ο οποίος έγινε δεκτός χθες βράδυ από τον πρόεδρο Πούτιν, επανέλαβε ότι θέλει οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρουν τις υφιστάμενες κυρώσεις, οι οποίες λήγουν στα τέλη Ιουλίου και αναμένεται να παραταθούν για έξι μήνες.

«Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν, έχουμε αρκετά τέτοια προβλήματα για να μην βασανιζόμαστε μεταξύ μας», τόνισε εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να «υπαγορεύουν» τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.
Οι Βρυξέλλες συνδέουν την άρση των κυρώσεων, που αποφασίστηκαν το 2014, με την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ τον Φεβρουάριο του 2015, στόχος των οποίων είναι η αποκατάσταση της ειρήνης στην ανατολική Ουκρανία. Οι συγκρούσεις δύο ετών με τους φιλορώσους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα, σύμφωνα με το Κίεβο και τις χώρες της Δύσης, έχουν στοιχίσει τη ζωή 9.300 και πλέον ανθρώπων.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, υιοθετώντας κυρίως νέο Σύνταγμα και έναν νόμο περί αμνηστίας, ενώ η Ρωσία θα πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας που «δεν είναι διαπραγματεύσιμη».

Στην ομιλία του, ο Σαρκοζί δήλωσε επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν λάθος. «Η Ουκρανία δεν μπορεί να επιλέξει τον έναν ή τον άλλον ως εταίρο της. Η Ουκρανία είναι φίλη χώρα της Ρωσίας και θα πρέπει να είναι φίλη της Ευρώπης. Γι ‘αυτό πάντα πίστευα ότι θα ήταν λάθος να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, να ενταχθεί η Ουκρανία στην Ευρώπη».

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία πρόθεση να πολεμήσει τη Ρωσία και ότι μια τέτοια εικασία θα ήταν στρατηγικό λάθος. «Θέλω να πω με βεβαιότητα ότι δεν ζούμε πλέον στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε. Το ΝΑΤΟ δεν έχει στόχο να πολεμήσει τη Ρωσία», επανέλαβε ο Σαρκοζί. «Νομίζω ότι είναι στρατηγικό λάθος να νομίζει κανείς κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Η Ρωσία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην ανάπτυξη ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί. «Θέλω η Ευρώπη να έχει αντιπυραυλική ασπίδα, θα ήταν καλό εάν το ΝΑΤΟ είχε μια τέτοια ασπίδα, άλλοι οι Ρώσοι θα έπρεπε να συμπεριληφθούν σε αυτό,» τόνισε ο Σαρκοζί.

Tags: NATOΕΥΡΩΠΗΝΑΤΟΠΟΥΤΙΝΡΩΣΙΑΣΑΡΚΟΖΙ

Related Posts

NATO
ΝΑΤΟ

NATO: «Εργαζόμαστε με τις ΗΠΑ για να κατανοήσουμε την απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία»

02/05/2026 - 13:21
Eurofighter Typhoon
ΝΑΤΟ

Eurofighter Typhoon της RAF απογειώθηκαν από τη Ρουμανία για να αντιμετωπίσουν ρωσικά drones

25/04/2026 - 18:59
Ντόναλντ Τουσκ
ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ: Πρώτη σύνοδος της ΕΕ χωρίς «Ρώσους» στο δωμάτιο – Το ερώτημα είναι αν οι ΗΠΑ παραμένουν πιστός σύμμαχος σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης

24/04/2026 - 12:20

Διαβάστε Επίσης

To Ιράν απειλεί τα βρετανικά και γαλλικά πλοία που πάνε στη Μέση Ανατολή με «άμεση και αποφασιστική απάντηση»

F-16, Rafale και ελικόπτερα στον Φλοίσβο: Εντυπωσιακές εικόνες από την επίδειξη της Πολεμικής Αεροπορίας

Νετανιάχου: «Ο πόλεμος με το Ιράν δεν έχει τελειώσει – Πρέπει να παραδώσουν το ουράνιο»

Ισραήλ: Ο Αρχηγός των IDF προειδοποιεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται επειγόντως περισσότερους στρατιώτες

Θανάσης Δαβάκης: Επίσκεψη ΥΦΕΘΑ σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων Μακεδονίας και Θράκης [pics]

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι και μέλη της Χαμάς από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

«Το Ιράν παρέδωσε στο Πακιστάν την απάντηση στην πρόταση των ΗΠΑ», λένε ιρανικά ΜΜΕ

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Έδωσε «νέα κατευθυντήρια μέτρα» στον στρατό του Ιράν για επιχειρήσεις κατά των «εχθρών»

Top News

Eurovision 2026: Η εντυπωσιακή εμφάνιση του Akyla στο καθιερωμένο τιρκουάζ χαλί του μουσικού διαγωνισμού

Ελένη Χατζίδου: «Είναι σκληρό να μιλήσεις για πυροβολισμό και όλα αυτά σ’ ένα παιδί»

Πολεμική Αεροπορία: Το εντυπωσιακό airshow για τα 95 χρόνια της - Μαγικές εικόνες στον αττικό ουρανό

Η Αναστασία Γιούσεφ ανακοίνωσε πως είναι έγκυος: «Διανύω την πιο γλυκιά περίοδο της ζωής μου»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert