OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

Σουηδία και Φινλανδία παρούσες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο – Αντιπροσωπείες τους στην Άγκυρα για «εξηγήσεις»

24/05/2022 - 14:21
NATO
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Μαδρίτη, διαβεβαίωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από το Νταβός.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Σουηδία και η Φινλανδία αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ανατρέποντας την πολιτική ετών. Ωστόσο η Τουρκία αιφνιδίασε την περασμένη εβδομάδα τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της εγείροντας αντιρρήσεις στην ένταξη των δύο χωρών.

Εξάλλου Στοκχόλμη και Ελσίνκι θα στείλουν αντιπροσωπείες στην Άγκυρα αύριο Τετάρτη με στόχο να κάμψουν τις αντιρρήσεις της, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.

«Στέλνουμε αντιπροσωπείες να επισκεφθούν την Άγκυρα, τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία. Αυτό θα συμβεί αύριο οπότε ο διάλογος συνεχίζεται», σημείωσε ο Χααβίστο από το Νταβός.

«Κατανοούμε ότι η Τουρκία έχει κάποιες δικές της ανησυχίες αναφορικά με την τρομοκρατία (…) Πιστεύουμε ότι αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Ίσως υπάρχουν και κάποια θέματα τα οποία δεν συνδέονται άμεσα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αλλά περισσότερο με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», συνέχισε ο Φινλανδός υπουργός.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Καθλίν Χικς σχολίασε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον είναι πεπεισμένη ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα καταφέρουν να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να επιλύσουν αυτές (τις ανησυχίες) απευθείας με τους Τούρκους», επεσήμανε μιλώντας στο πλευρό του Νορβηγού ομολόγου της από το Όσλο.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και με υποστηρικτές του πρώην ιμάμη, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Και οι 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους προκειμένου να ενταχθεί στη Συμμαχία ένα νέο μέλος.

Το Σάββατο οι ηγέτες της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας συνομίλησαν σχετικά με τις ανησυχίες της Άγκυρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο στη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον ότι αναμένει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου η Στοκχόλμη να καθησυχάσει τις τουρκικές ανησυχίες.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο επεσήμανε ότι είχε «μια ανοικτή και άμεση» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στον οποίο δήλωσε ότι η Άγκυρα θα εξετάσει θετικά τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας μόνο εφόσον αυτές φανούν ξεκάθαρα διατεθειμένες να συνεργαστούν σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΝΑΤΟΣΟΥΗΔΙΑΤΟΥΡΚΙΑΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Related Posts

NATO
ΝΑΤΟ

NATO: Επίθεση δέχτηκαν δύο Γερμανοί στρατιωτικοί στην Ολλανδία από μασκοφόρους άνδρες

12/05/2026 - 21:07
Μαρκ Ρούτε
ΝΑΤΟ

Μαρκ Ρούτε: Δηλώνει «εξαιρετικά αισιόδοξος» για το μέλλον του ΝΑΤΟ

12/05/2026 - 16:51
NATO
ΝΑΤΟ

NATO: «Εργαζόμαστε με τις ΗΠΑ για να κατανοήσουμε την απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία»

02/05/2026 - 13:21

Διαβάστε Επίσης

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πιθανά κύματα ρωσικών επιθέσεων με drones

Drones «καμικάζι» ψάχνει η ΕΕ με τον διαγωνισμό «Sentinel Strike» για περιφερόμενα πυρομαχικά νέας γενιάς

Μεντβέντεφ για δοκιμή Sarmat: Καμαρώνει και «απειλεί» την Ευρώπη – «Τώρα είμαστε πολύ πιο κοντά»

Το Ισραήλ τίναξε στον αέρα δύο αυτοκίνητα σε δρόμο κοντά στη Βηρυτό

U.S Navy: 15 πυρηνοκίνητα θωρηκτά κλάσης Trump και στόλο 400 πολεμικών πλοίων θέλει μέχρι το 2056

«Δεν είναι Magura το USV που βρέθηκε στην Λευκάδα», δηλώνει ο Ουκρανός κατασκευαστής των θαλάσσιων drones

Ιράν: Ένας ακόμα άνδρας εκτελέστηκε με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Μοσάντ

Eurofighter Typhoon της Αυστρίας αναχαίτισαν δύο φορές αμερικανικά αεροσκάφη τύπου U-28

Top News

Ναταλία Δραγούμη: Δεν λέω την ηλικία μου στην κάμερα, γιατί ίσως δεν κάνει καλό για τη δουλειά μου

Πέτρος Γαϊτάνος: Έχω πει τη λέξη «μ@@@@α» και μετά προσεύχομαι γιατί ξέρω πως δεν είναι σωστό

Αθηνά Οικονομάκου - Μπρούνο Τσερέλα: Εικόνες από την πρόταση γάμου με φόντο τον Πύργο του Άιφελ

Survivor: Τα πρώτα λόγια του Σταύρου Φλώρου στην μητέρα του μετά τον ακρωτηριασμό - «Μαμά τι να στεναχωριέμαι, ζω»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert