Spring Storm: Η ΝΑΤΟϊκή άσκηση που θέλει να «τρίξει τα δόντια» στη Ρωσία

Τη Δευτέρα 29 Απριλίου, οι αποστολές των χωρών του Βορειοατλαντικού Συνασπισμού ξεκίνησαν επίσημα την ετήσια άσκηση Spring Storm.

Κατά τη διάρκεια ασκήσεων που θα διαρκέσουν  από τις 29 Απριλίου έως τις 17 Μαΐου, οι ομάδες που λαμβάνουν μέρος θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν την ετοιμότητά τους, τη συνεργασία τους καθώς και να στείλουν ένα «καυτό» μήνυμα στη Μόσχα.

Η «εαρινή καταιγίδα» είναι μια μεγάλης κλίμακας ζωντανή άσκηση των Εσθονικών Αμυντικών Δυνάμεων, με τη συμμετοχή της ενισχυμένης Forward Presence και άλλων συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Η φετινή εκπαίδευση περιελάμβανει περίπου 10 χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες μηχανοκίνητες μονάδες και αεροσκάφη.

Ποιοι συμμετέχουν στην άσκηση

«Η άσκηση αυτή την άνοιξη θα πραγματοποιηθεί στη βορειοανατολική Εσθονία. Σχεδόν 10.000 στρατιώτες θα συμμετάσχουν σε αυτές, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ομάδων της Μεγάλης Βρετανίας και του Βελγίου από το διεθνές τάγμα του ΝΑΤΟ που σταθμεύει στην Εσθονία και τους στρατιώτες των Εσθονικών Δυνάμεων Άμυνας », δήλωσε η υπηρεσία Τύπου των Εσθονικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα της Εσθονικής Πολεμικής Αεροπορίας και των συμμάχων τους θα συμμετάσχουν στην άσκηση του εναέριου χώρου της Εσθονίας. Μεταξύ αυτών είναι τα μαχητικά Eurofighter της Γερμανικής και της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας, το πολωνικό αεροσκάφος Su-22, τα βρετανικά και αμερικανικά ελικόπτερα Wildcat, Apache και Pavehawk.

Στις ασκήσεις θα λάβουν μέρος επίσης πολεμικά πλοία του εσθονικού ναυτικού και των συμμάχων.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά σχέδια, στις παρούσες ασκήσεις «Άνοιξη καταιγίδα» θα συμμετάσχουν στρατιωτικοί από Βέλγιο,  Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία,  Γεωργία,  Καναδά, Λετονία, Λιθουανία,  Πολωνία, ΗΠΑ,  Ουκρανία, Φινλανδία, Γαλλία και Εσθονία.

Υπολογίζεται ότι κορμός των σωμάτων αυτών θα είναι στη Βαλτική Δημοκρατία για περίπου τρεις μήνες. Τα ελικόπτερα έφτασαν στην αεροπορική βάση Emari στη στρατιωτική πόλη Tapa, που βρίσκεται μόλις 150 χλμ. Από τα ρωσικά σύνορα. Οι βαρείς οπλισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων πέντε αρμάτων μάχης και περισσότερων από δέκα οχημάτων πεζικού, μεταφέρθηκαν επίσης εκεί.

Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική κοντά στα ρωσικά σύνορα επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και χωρών της συμμαχίας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Τι λένε οι Ρώσοι

«Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των στρατιωτικών που ασχολούνται με αυτές τις ασκήσεις είναι σχετικά χαμηλός, οι ελιγμοί δημιουργούν στρατιωτική ένταση στα σύνορα της Ρωσίας. Η Μόσχα αναγκάζεται να το λάβει αυτό υπόψη στα σχέδιά της για την άμυνα της χώρας. Όταν άρματα μάχης και αεροσκάφη του ΝΑΤΟ μια ανάσα από τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μπορεί να συμβούν διάφορα είδη ατυχημάτων. Ακόμη και αν είναι ακούσια, μπορούν να είναι επικίνδυνες για τη ρωσική πλευρά «, δήλωσε ο Viktor Murakhovsky, Ρώσος δημοσιογράφος, σε συνέντευξη του στην RT.

Πηγή: defenceBlog