«Σταματήστε τις περικοπές στην Άμυνα» – Ο γγ του ΝΑΤΟ χτυπάει «καμπανάκι κινδύνου»

H Ελένη Παναγιώτου 
μεταδίδει από τις Βρυξελλες

«Στοπ» στις περικοπές στον τομέα της Άμυνας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ήταν κατηγορηματικός σε συνάντησή του με δημοσιογράφους από διάφορες χώρες ,στην οποία συμμετείχε από την Ελλάδα το Onalert.

O κ.Ρασμουσεν έκανε αναφορά στο θέμα των περικοπών στον τομέα της Άμυνας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε οτι πρέπει οι περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις να σταματήσουν  και όταν υπάρξει ξανά ανάκαμψη στην οικονομία τότε οι χώρες να αρχίσουν να επενδύουν περισσότερα στην Άμυνα. Τόνισε οτι οι χωρες με μεγάλο χρέος ειναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον τομέα τις ασφάλειας απο χωρες που διαθέτουν σταθερή οικονομία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φόγκ Ρασμουσεν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της Λιβυής καθώς όπως έγινε γνωστό η Λιβύη εχει καλέσει το ΝΑΤΟ επισήμως να βοηθήσει.
 
Για το  Αφγανιστάν που όπως αναφέραμε ειναι ενα απο τα σημαντικά θεματα της Υπουργικής συνάντησης καθώς σηματοδοτεί και μια νέα αρχη για το ΝΑΤΟ στην συγκεκριμένη περιοχή ο Ράσμουσεν τόνισε οτι ειναι εξαιρετικά σημαντικό όλες οι χώρες μέλη να βοηθησουν στο δευτερο σταδιο μετά την αποχώρηση των Συμμαχικών δυνάμεων «ελπίζω, είπε, όλες οι χωρες να έχουν τηνν δυνατότητα να προσφέρουν στην αποστολή μας οταν έρθει η στιγμή», αναφερόμενος φυσικά στη νέα δομή δυνάμεων που θα αρχισουν να βοηθούν στο Αφγανιστάν απο τον Ιανουάριο 2015.

Στο θέμα της Συρίας ο Γενικός Γραμματέας δεν ανέφερε κατι αλλο σχετικά με την στάση του ΝΑΤΟ παρα μόνο το γεγονός οτι χαιρετίζει την απόφαση Ρωσίας – ΗΠΑ για το συνεδριο που αφορά τον συριακό εμφύλιο και ελπίζει οτι σε αυτο το συνέδριο θα παρεβρεθούν και οι δυο πλευρές – η Συριακή κυβέρνηση και η αντάρτες.

Τέλος ο Ράσμουσεν ανέφερε την πρόοδο του ΝΑΤΟ στο θέμα του κυβερνοπόλεμου.