Στη σκιά του θανάτου του 15χρονου η ΕΕ συζητούσε…τη πρόοδο της Τουρκίας

«Είναι τραγική ειρωνεία της τύχης που την μέρα που στο ΕΚ συζητάμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ένα δεκαπεντάχρονο παιδί, ο Μπερκίν Ελβάν, αφήνει την τελευταία του πνοή. Ζητάμε το αίτημα του αίτημα των περσινών διαδηλώσεων για δημοκρατία επιτέλους να ακουστεί από τον κύριο Ερντογάν», τόνισε η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά, της ομάδας των Σοσιαλιστών και δημοκρατών στο ΕΚ, κατά τη συζήτηση για την Έκθεση Προόδου για την Τουρκία.

Η Μαριλένα Κοππά είπε:

«Σήμερα στις επτά το πρωί, τη μέρα ακριβώς που στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητάμε για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ένα δεκαπεντάχρονο παιδί, ο Μπερκίν Ελβάν, άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Μπερκίν χτυπήθηκε από δακρυγόνο τον Ιούνιο, στα γεγονότα του Πάρκου Γκεζί. Εκείνη την ώρα πήγαινε να αγοράσει ψωμί. Από τότε, έμεινε 269 μέρες σε κώμα.

Ο θάνατος αυτός είναι ο όγδοος που σχετίζεται με τα γεγονότα του Γκέζι. Και αυτός, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, θα μείνει ατιμώρητος. Η οικογένεια του παιδιού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προστατεύει τους ενόχους. Όμως δεν υπήρξε καμιά αντίδραση.

Ας μην ξεχάσουμε τα γεγονότα του Πάρκου Γκεζί. Τα αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία δεν βρήκαν καμιά ανταπόκριση. Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζει να χειροτερεύει και όσο ο Ερντογάν είναι σε αμφισβήτηση λόγω διαφθοράς, το κατασταλτικό σύστημα γίνεται όλο και πιο σκληρό.

Ο σημερινός τραγικός θάνατος ενός μικρού παιδιού μας καλεί να ενώσουμε τη φωνή μας για πραγματική δημοκρατία στην Τουρκία και για οριστικό τέλος στην αστυνομική βία. Στην Τουρκία αλλά και παντού. Εντός και εκτός Ευρώπης».