Στόλτενμπεργκ: «Όλες οι χώρες του NATO συμφωνούν ότι η Συνθήκη INF κινδυνεύει»

Έλαβε τέλος πριν από λίγες ώρες η κρίσιμη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής NATO – Ρωσίας, που είχε ως θέμα στο επίκεντρο την Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μεσαίου Βεληνεκούς INF.

Ο Γιάνς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας έκανε λόγο για την διάσταση απόψεων που υφίσταται μεταξύ των δύο πλευρών για το εν λόγω ζήτημα.

Ειδικότερα, «όλα τα κράτη — μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι η Συνθήκη Πυρηνικών Όπλων Ενδιάμεσου Βεληνεκούς INF βρίσκεται σε κίνδυνο, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ — Ρωσίας.

Ο ίδιος σημείωσε, πάντως, ότι υπάρχει πιθανότητα να σωθεί η Συνθήκη, ακόμη και εάν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν τη διαδικασία της αποχώρησης. Όπως εξήγησε, οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν την εξάμηνη διαδικασία αποχώρησης από την INF μετά από τις 2 Φεβρουαρίου, εάν τα αμερικανικά αιτήματα προς τη Ρωσία δεν ικανοποιηθούν.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τη Συνθήκη, επαναλμβάνοντας τις κατηγορίες των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσία για παραβίαση της Συνθήκης.

Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ μετέφερε τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να διατηρήσει τον διάλογο με τη Ρωσία για τη Συνθήκη INF.

Εν τω μεταξύ, σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ — Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επεσήμανε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη θέση της όσον αφορά στην INF, αναφέροντας ότι η Ουάσινγκτον δεν ήταν έτοιμη για διάλογο, καθώς οι στρατιωτικοί ακόλουθοι από τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ αγνόησαν την πρόσφατη ενημέρωση για τον πύραυλο 9M729 που διοργανώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ωστόσο, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία και η Κίνα –τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών– αναμένεται να συναντηθούν στο Πεκίνο στις 30 Ιανουαρίου για να συζητήσουν τον έλεγχο των εξοπλισμών, δήλωσαν διπλωμάτες στο πρακτορείο Reuters. Όμως δεν είναι σαφές αν η συνθήκη INF θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Η Ρωσία κατηγορείται ότι αναπτύσσει μέσου βεληνεκούς πυραύλους κρουζ που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και να πλήξουν ευρωπαϊκές πόλεις, παραβιάζοντας τη συνθήκη που επιτεύχθηκε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και απομάκρυνε αυτούς τους πυραύλους από την Ευρώπη.

Ωστόσο το Κρεμλίνο, το οποίο αυτή την εβδομάδα έδειξε τους πυραύλους του σε ξένους στρατιωτικούς επιτετραμμένους στη Μόσχα, υποστηρίζει πως το μικρό βεληνεκές των πυραύλων τούς θέτουν εκτός της συνθήκης INF. Υποστηρίζει πως οι πύραυλοι Novator 9M729/SSC-8 έχουν ανώτατο βεληνεκές 480 χλμ.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε πως δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή επειδή οι πύραυλοι έχουν επιδειχθεί δημόσια μόνον «σε στατική έκθεση» η οποία δεν δίνει καμία ένδειξη για το βεληνεκές τους.

Η συνθήκη του 1987 απαιτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσαία «να μην κατέχουν, παράγουν η εκτοξεύσουν πρώτοι» έναν εκτοξευόμενο από το έδαφος πύραυλο κρουζ με ικανότητα βεληνεκούς από 500 έως 5.500 χλμ. «ή να κατέχουν ή να παράγουν εκτοξευτήρες τέτοιων πυραύλων».

Στο τελευταίο επεισόδιο εντάσεων Ανατολής-Δύσης που έχουν βαθύνει τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας, η Ρωσία κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επινοούν ένα ψεύτικο πρόσχημα προκειμένου να εγκαταλείψουν μια συνθήκη από την οποία θέλουν να φύγουν έτσι κι αλλιώς έτσι ώστε να αναπτύξουν νέους πυραύλους.

Με πληροφορίες από: Sputnik  / ΑΠΕ- ΜΠΕ