Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να κάτσουν στο τραπέζι

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να κάτσουν στο τραπέζι ώστε να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο. Το πρώτο βήμα ενός διαλόγου επετεύχθη.

Ραγδαίες είναι οι διπλωματικές εξελίξεις, καθώς ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε πως Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Όπως αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, θα γίνουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να φτιάξουν ένα μηχανισμό αποφυγής συγκρούσεων.

Αναλυτικότερα η επίσημη δήλωση του ΓΓ αναφέρει: « Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι Σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι η σημαντικότερη πλατφόρμα διαβούλευσης για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια. Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους Συμμάχους για να βρω μια λύση στις εντάσεις [της Μεσογείου] στο πνεύμα της αλληλεγγύης που εκφράζει το ΝΑΤΟ».

Η Αθήνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OnAlert, παραμένει επιφυλακτική κρατώντας στάση αναμονής.

Ο Τούρκος πρόεδρος, νωρίτερα σήμερα, φερόταν να εμφανίζεται έτοιμος για διπλωματική λύση με την Ελλάδα στις μεταξύ τους διενέξεις

«Στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου θα προχωρήσουμε στα πλαίσια της διπλωματίας. Η Τουρκία στο σημείο των δικαιωμάτων της στην ανατολική
Μεσόγειο έχει 100% δίκιο. Σε περίπτωση που και η απέναντι πλευρά απομακρυνθεί από τα βήματα της αύξησης της ένταση , τότε στην ανατολική Μεσόγειο, μέσω διπλωματίας μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική «καζάν – καζάν» (win – win – επωφελής για όλους)» υποστήριξε.

«Πρέπει να αναδείξουμε τις συνεργασίες και προσπάθειες αλληλοϋποστήριξης που είχαμε με τις χώρες της περιοχής, κυρίως με την
Ελλάδα. αυτή την προσπάθεια να την αναδείξουμε στο τραπέζι του διαλόγου και να την εξηγήσουμε στην κοινή γνώμη» τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκιάς.