Στόλτενμπεργκ: «Η Ουκρανία σημειώνει πρόοδο στην αντεπίθεσή της» – Τι είπε για τα συντρίμμια από drone στη Ρουμανία

Πρώτη ενημέρωση: 11:48

Δεύτερη ενημέρωση: 13:10

Η Ουκρανία σημειώνει πρόοδο στην αντεπίθεσή της που ξεκίνησε τον Ιούνιο για την ανάκτηση των εδαφών της που έχει καταλάβει η Ρωσία, είπε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Οι Ουκρανοί κερδίζουν σταδιακά έδαφος … Έχουν καταφέρει να διασπάσουν τις γραμμές άμυνας των ρωσικών δυνάμεων και προωθούνται», είπε ο ίδιος απευθυνόμενος στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Επιπλέον, Το ΝΑΤΟ δεν έχει κάποια ένδειξη ότι τα συντρίμμια από drone που βρέθηκαν σε ρουμανικό έδαφος προέρχονται από εσκεμμένη επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα εναντίον της Ρουμανίας, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι drones εξερράγησαν στην Ρουμανία στην διάρκεια ρωσικής αεροπορικής επιδρομής την νύχτα με στόχο ουκρανικό λιμάνι στην άλλη πλευρά του Δούναβη.

Ρουμάνοι αξιωματούχοι διέψευσαν αρχικά τους ουκρανικούς ισχυρισμούς, αλλά χθες άλλαξαν θέση, με τον υπουργό Άμυνας Άνγκελ Τιλβάρ να λέει ότι κομμάτια που θα μπορούσαν να ανήκουν σε ρωσικό drone έπεσαν επί ρουμανικού εδάφους. «Δεν έχουμε κάποια πληροφορία που να παραπέμπει σε εσκεμμένη επίθεση της Ρωσίας και αναμένουμε το αποτέλεσμα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε τους κινδύνους που συνιστούν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε τόσο κοντινή απόσταση από συμμαχικό έδαφος. «Δείχνει τους κινδύνους περιστατικών και ατυχημάτων. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα (της έρευνας) αυτό που είδαμε είναι φυσικά πολλές μάχες και επίσης αεροπορικές επιθέσεις κοντά σε σύνορα του ΝΑΤΟ», είπε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters