Στόλτενμπεργκ: «Η Σερβία να επιστρέψει στις κοινές ασκήσεις με το NATO» – Η επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία και το μήνυμα στη Ρωσία

Το Κόσοβο κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την ειρήνη στο Κόσοβο. Για το ένοπλο επεισόδιο της 24ης Σεπτεμβρίου επανέλαβε ότι όλοι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Σερβία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί στο θέμα αυτό. Αναμένουμε από τις δύο πλευρές να μειώσουν τις εντάσεις και να απέχουν από ενέργειες που θα οδηγούσαν σε κλιμάκωση» δήλωσε ο γγ του NATO.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι ότι η αύξηση της παρουσίας του σερβικού στρατού κατά μήκος των διοικητικών συνόρων με το Κόσοβο κάθε φορά που εκδηλώνεται κάποια κρίση δεν βοηθάει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο γγ του NATO ανέφερε ότι κάλεσε τη Σερβία να επιστρέψει στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη βορειοατλαντική συμμαχία. «Αυτό δεν υπονομεύει την ουδετερότητα της Σερβίας, η Σερβία έχει καταστήσει σαφές ότι παραμένει στρατιωτικά ουδέτερη, εκτός στρατιωτικών μπλοκ», δήλωσε ο Στόλτεμπεργκ προσθέτοντας ότι «η Σερβία είναι ένας σημαντικός περιφερειακός παράγοντας, μακροπρόθεσμος εταίρος του ΝΑΤΟ και η συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Σύμπραξη για την Ειρήνη» αποτελεί ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας».

Σημειώνεται ότι η Σερβία ανέστειλε τη συμμετοχή της σε όλες τις διεθνούς κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Βούτσις: «Oι Σέρβοι καταπιέζονται και χρειάζονται προστασία»

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαιρέτισε την αύξηση της στρατιωτικής δύναμης της KFOR στο Κόσοβο σημειώνοντας ότι «οι Σέρβοι καταπιέζονται και χρειάζονται προστασία».

Αναφερόμενος στη στρατιωτική δύναμη που διαθέτει η Σερβία κατά μήκος των διοικητικών συνόρων με το Κόσοβο ο Βούτσιτς δήλωσε ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της σερβικής κυβέρνησης να αποφασίζει για την ανάπτυξη του στρατού. «Η συνεργασία του στρατού μας με την KFOR είναι άψογη. Είναι δική μας υπόθεση, βάση του Συντάγματος, να αποφασίζουμε πού και πώς θα αναπτύξουμε τις ένοπλες δυνάμεις στο έδαφός μας, χωρίς να απειλούμε την ασφάλεια κανενός και δεν δεχόμαστε συστάσεις από την Πρίστινα» υπογράμμισε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του γγ του NATO για τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Η επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία

«Δεν βλέπουμε καμία στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία, όμως παρακολουθούμε στενά τι κάνει. Θα παραμείνουμε παρόντες στην περιοχή και είμαστε έτοιμοι να οργανωθούμε και να ενισχυθούμε γρήγορα, όπως και να κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε κάθε σύμμαχό μας» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στη Ρωσία, να συνεχίσει να απέχει από επιθετικές ενέργειες εναντίον γειτόνων της και να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας» πρόσθεσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εκτιμά ιδιαίτερα τη συμβολή της Βόρειας Μακεδονίας στη Συμμαχία.

«Συμβάλλετε στην ασφάλεια και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων μέσω των ειρηνευτικών αποστολών μας με την KFOR στο Κόσοβο. Είστε αποφασισμένοι να φτάσετε στο 2% του ΑΕΠ που δαπανάται για την άμυνα μέχρι το επόμενο έτος, ενώ η Βόρεια Μακεδονία έχει καταδικάσει σθεναρά τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Σας εκτιμούμε πραγματικά, είστε ένας πολύτιμος σύμμαχος και εκτιμούμε τη συνεισφορά σας στη Συμμαχία», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποιεί από το βράδυ της Κυριακής περιοδεία σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία).

Τα Σκόπια είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας αυτής του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, ο οποίος θα έχει αύριο στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας κοινή συνάντηση με τους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ από την περιοχή. Στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μιλόικο Σπάγιτς και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters