Συρία: Νέα οικονομική βοήθεια από την ΕΕ

 Κατά τη διάσκεψη της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες για τη Συρία, δεσμεύτηκαν συνολικά € 8,3 δισ. Για το 2019-20 και μετά. Από το συνολικό ποσό, περίπου τα δύο τρίτα προέρχονται από την ΕΕ, η οποία έχει συνεισφέρει συνολικά 6,79 δισ. Ευρώ: 2,57 δισ. Ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 4,22 δισ. Ευρώ από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Από τα 2,57 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ δεσμεύονται για το 2019, ενώ έχουν ήδη δεσμευθεί 560 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 για άτομα που έχουν ανάγκη στη Συρία και την γύρω περιοχή. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που ασχολείται με τις συνέπειες της συριακής κρίσης και έχουν επικυρωθεί περίπου 17 δισ. Ευρώ από την αρχή της κρίσης το 2011 σε συνολική στήριξη.

Η κατάσταση στη Συρία παραμένει κρίσιμη, με 11,7 εκατομμύρια Σύριους να έχουν ανάγκη προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας. Περίπου 5.6 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονται σε γειτονικές χώρες.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών που συνήλθαν στις 14 Μαρτίου συνάντησαν εκπροσώπους από 79 αντιπροσωπείες, από την ΕΕ και την περιοχή, περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, ΜΚΟ και την κοινωνία των πολιτών. Επίσης δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο των γυναικών της Συρίας. Οι γυναίκες αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ των συμμετεχόντων στις Ημέρες Διάλογου που διεξήχθησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: TheBrusselsTimes