Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας

 Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2014.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στην συνάντηση που θα γίνει στην έδρα του ΝΑΤΟ θα ειναι: Η κρίση στην Ουκρανία, η στρατιωτική διαφάνεια, και το Αφγανιστάν.  Το ΝΑΤΟ έχει καταστήσει σαφές οτι αυτό δεν σημαίνει οτι εχουν αλλάξει τα πράγματα, καθώς η συμμαχία αποφάσισε να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου όταν ανέστειλε την πρακτική συνεργασία της με τη Ρωσία το 2014, ως απάντηση στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας απο τη Μόσχα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε οτι η συνεδρίαση της Τετάρτης στην έδρα της συμμαχίας πραγματοποιείται για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την Ουκρανία και άλλα θέματα, αλλά και για να συζητήσουν για τη βελτίωση «των μηχανισμών οσο αφορά τη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με στρατιωτικές δραστηριότητες.»

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατηγόρησαν την ρωσική πολεμική αεροπορία για επικινδυνες υπερπτήσεις πάνω απο αντιτορπιλικό των ΗΠΑ στη Βαλτική Θάλασσα. 

Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας ιδρύθηκε το 2002 ως ένα φόρουμ για διαβουλεύσεις μεταξύ των πρώην εχθρών του Ψυχρού Πολέμου, αλλά η τελευταία φορά που συναντηθηκαν ηταν τον Ιούνιο του 2014, καθώς η προσάρτηση της Κριμαίας π’αγωσε τις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης.

Το ΝΑΤΟ ανέστειλε επίσης την πρακτική συνεργασία με τη Ρωσία, λόγω της Κριμαίας αλλα επειδή θεωρεί οτι η Ρωσία υποστηρίζει μια ένοπλη εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.
Ωστόσο ο Stoltenberg δήλωσε οτι ειναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα. »Όταν οι εντάσεις είναι υψηλές, νομίζω ότι η ανάγκη να υπάρχουν ανοιχτά κανάλια, για πολιτικό διάλογο», δήλωσε κατα την διάρκεια της συνάντησης του με τους υπουργούς άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Το ΝΑΤΟ εμπλέκεται στη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής άμυνας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, κατά ένα μεγάλο μέρος σε απάντηση σε αυτό που αντιλαμβάνεται να ειναι ως μια νέα επιθετική Ρωσία. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, γραμματέας Τύπου στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για την «έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης».
«Βλέπουμε εχθρικές ενέργειες, με την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στα σύνορά μας, αυτο ειναι απειλή για τα εθνικά μας συμφέροντα,» δήλωσε ο Πεσκοφ την Τρίτη. «Πρόσφατες ενέργειες του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι η συμμαχία εξακολουθεί να θέλει να περιορίσει τη Ρωσία. Χαιρόμαστε που υπάρχει διάλογος, αλλά δεν θα είναι εύκολο»

Stars and Stripes