Την ώρα που τα αμερικανικά στρατεύματα… κινούνται στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ χτίζει γέφυρες με τη Ρωσία

Την ώρα που ο αμερικανικός στρατός κάνει, «απρόβλεπτες» κινήσεις εντός της Ευρώπης και παρά την αυξημένη ένταση πάνω από τη Βαλτική και τη Μεσόγειο, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να χτίσει γέφυρες με τον «αιώνιο εχθρό».

Οι φήμες οργιάζουν σχετικά με τα αμερικανικά στρατεύματα που εγκαταλείπουν τη Γερμανία και η γερμανική κυβέρνηση αναμένει την επίσημη τοποθέτηση της Ουάσιγκτον, παρόλα αυτά ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, σε χθεσινή του συνέντευξη, θέλησε να σταθεί στις σχέσεις με τη Ρωσία.

To ΝΑΤΟ πιστεύει στον διάλογο με τη Ρωσία και εργάζεται σκληρά μαζί της για τον έλεγχο των εξοπλισμών, δεδομένου ότι μια εξοπλιστική κούρσα μπορεί να είναι δαπανηρή και επικίνδυνη, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τη Δευτέρα.

«Πιστεύουμε στον διάλογο με τη Ρωσία» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε: «πιστεύουμε ακράδαντα στον έλεγχο των εξοπλισμών. Μια νέα εξοπλιστική κούρσα θα είναι επικίνδυνη και πολύ δαπανηρή. Συνεπώς, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για τον έλεγχο των εξοπλισμών με τη Ρωσία και αυτό είναι μέρος αυτού που αποκαλούμε διπλός δρόμος, την προσέγγιση μέσω διαλόγου προς τη Ρωσία».

Ο Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι στο παρελθόν ως πολιτικός της Νορβηγίας, έμαθε ότι είναι δυνατόν να υπάρχει διάλογος με τη Ρωσία και να συναφθούν συμφωνίες.

Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ είπε ότι η Ρωσία ήταν πρόθυμη να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εναντίον των γειτόνων της και συγκεκριμένα της Γεωργίας και της Ουκρανίας και εκσυγχρονίζει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ ανταποκρίνεται σε αυτές τις εξελίξεις διασφαλίζοντας ότι έχει αξιόπιστη δύναμη αποτροπής και άμυνας.

Πηγή: euronews