Ράσμουσεν: το NATO έτοιμο να αυξήσει τη βοήθεια προς το Κίεβο

-Το NATO έτοιμο «να αυξήσει τη βοήθεια που παρέχει» στην ουκρανική κυβέρνηση λόγω «της επιθετικότητας» της Ρωσίας
-“Αυτοκρατορικές οι βλέψεις της Ρωσίας” εκτιμά ο ΥΠΕΞ της Πολωνίας
Ανατολική Ουκρανία – τουλάχιστον 15 νεκροί και άλλοι 79 τραυματίες στις τάξεις των ουκρανικών δυνάμεων μέσα σε 24 ώρες
Μαχητικό αεροσκάφος κατερρίφθη κοντά στον τόπο της συντριβής του Boeing της Malaysia Airlines
Παραιτήθηκε ο Ρώσος «πρωθυπουργός» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ
Η εκεχειρία στον τόπο συντριβής του Μπόινγκ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ

Ουκρανία:
Το NATO είναι έτοιμο να αυξήσει τη βοήθεια που χορηγεί στο Κίεβο έναντι της «επιθετικότητας» της Ρωσίας, που οφείλει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ανατολικά ουκρανικά σύνορα και να σταματήσει την συγκαλυμμένη επέμβασή της στην ανατολική Ουκρανία, ώστε να αποκατασταθεί η ειρήνη, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν στο Κίεβο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
«Η Ρωσία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία» και «να υποστηρίζει τους αυτονομιστές», υποστήριξε ο Ράσμουσεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο, και προσέθεσε ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines την 17η Ιουλίου δείχνει «τις συνέπειες αυτής της ανεύθυνης υποστήριξης».

«Η ελευθερία και το μέλλον της Ουκρανίας δέχονται επίθεση», είπε ο Ράσμουσεν. «Η υποστήριξη της Ρωσίας στους αυτονομιστές συνεχίζεται. Έχει ενταθεί σε ό,τι αφορά την κλίμακά της και το πόσο εξελιγμένη είναι», συνέχισε. Ο Ράσμουσεν απαίτησε από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της και να κάνει «βήματα πίσω από το χείλος» του γκρεμού. Η Ρωσία «δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την ειρηνευτική δράση ως ένα πρόσχημα για να κάνει πόλεμο», επέμεινε επίσης ο Ράσμουσεν.

Ο Πέτρο Ποροσένκο θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του NATO τον Σεπτέμβριο, είπε ακόμη ο επικεφαλής της συμμαχίας. «Σε μια ένδειξη της σθεναρής υποστήριξης και αλληλεγγύης μας αποφασίσαμε να έχουμε μια ειδική συνάντηση με την Ουκρανία στην επικείμενη σύνοδο του NATO», εξήγησε ο Ράσμουσεν.
Σχεδιάζονται επίσης «περισσότερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, μεγαλύτερη συνεργασία, πιο πολλή κοινή εκπαίδευση και επιμόρφωση», ενώ μίλησε περί «μακροπρόθεσμης βοήθειας για τον εκσυγχρονισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας».

Η Ρωσία εξέφρασε επί σειρά ετών έντονες ανησυχίες για την προσέγγιση του NATO και της Ουκρανίας. Ο Ράσμουσεν επέμεινε ότι «είναι το δικαίωμα κάθε χώρας να κάνει τις δικές της επιλογές σε ό,τι αφορά την εξωτερική της πολιτική, χωρίς έξωθεν επεμβάσεις».

“Αυτοκρατορικές οι βλέψεις της Ρωσίας”

Στο μεταξύ ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε σήμερα ότι οι αυτοκρατορικές βλέψεις της Ρωσίας, η κλιμάκωση της έντασης και η ρωσική προπαγάνδα είναι «επικίνδυνες».  «Δυστυχώς, η λογική της κλιμάκωσης της έντασης, η αυτοκρατορική ιδεολογία και η προπαγάνδα που παρατηρούμε στη Ρωσία είναι επικίνδυνες και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να ελπίζουμε ότι η λογική θα υπερισχύσει στη Μόσχα», είπε ο Σικόρσκι σε συνέντευξή του στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TVP Info.

Σύμφωνα με τον πολωνό υπουργό, η στάση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι μια απόπειρα να σώσει τα προσχήματα μετά την αποτυχία του σχεδίου του να διατηρήσει την Ουκρανία στη σφαίρα επιρροής του.  «Το σχέδιο αυτό απέτυχε. Σήμερα ο Πούτιν μάχεται απλώς για να κερδίσει μερικές επαρχίες. Δεν πρόκειται για επιτυχία. Είναι μια απόπειρα να σώσει τα προσχήματα», εκτίμησε ο Σικόρσκι.

Παράλληλα επεσήμανε ότι οι περίπου 20.000 στρατιώτες που έχει αναπτύξει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία είναι μια δύναμη «ικανή να περικυκλώσει δύο επαρχίες, ίσως να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Ρωσίας και της Κριμαίας, όχι όμως για να καταλάβει τη μισή Ουκρανία».

Ανατολική Ουκρανία – Τουλάχιστον 15 νεκροί και άλλοι 79 τραυματίες στις τάξεις των ουκρανικών δυνάμεων μέσα σε 24 ώρες

Τουλάχιστον 15 στελέχη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας σκοτώθηκαν και άλλα 79 τραυματίστηκαν μέσα σε 24 ώρες, οι περισσότεροι εξ αυτών σε μάχες οι οποίες σημειώθηκαν κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που διεξάγει το Κίεβο.

Ο Αντρέι Λισένκο διευκρίνισε ότι επτά στρατιώτες και οκτώ συνοριοφύλακες σκοτώθηκαν. Οι στρατιώτες ανήκαν στην 79η ταξιαρχία των ενόπλων δυνάμεων, η οποία αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί έπειτα από τρεις ημέρες μαχών στα σύνορα με τη Ρωσία, στην περιοχή Λουγκάνσκ, δήλωσε ο ίδιος.

Μαχητικό αεροσκάφος κατερρίφθη κοντά στον τόπο της συντριβής του Boeing της Malaysia Airlines

Ένα καταδιωκτικό που πετούσε σε χαμηλό ύψος σε μια ζώνη που ελέγχουν οι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατερρίφθη σήμερα, όπως διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Το αεροσκάφος συνετρίβη σε έναν αγρό έπειτα από μια ισχυρή έκρηξη και αφού ο πιλότος του πρόλαβε να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του. Το επεισόδιο αυτό εκτυλίχθηκε κοντά στη Γντανίβκα, περίπου 40 χλμ. ανατολικά του Ντονέτσκ, κοντά στον τόπο της συντριβής του Μπόινγκ της Malaysia Airlines την 17η Ιουλίου.

Παραιτήθηκε ο «πρωθυπουργός» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ

Ο Αλεξάντερ Μποροντάι, ο πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ντονέτσκ ο Μποροντάι, ρώσος πολίτης, διευκρίνισε ότι συμμετείχε στην εξέγερση των αυτονομιστών για να «διαχειριστεί την κρίση» και πρόσθεσε ότι αφήνει τη θέση του στον Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, έναν Ουκρανό. Παρ’ όλ’ αυτά, ο Μποροντάι παραμένει αντιπρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Πηγές είχαν επισημάνει νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η αλλαγή αυτή επίκειται, σε μια προσπάθεια να αντικρούσουν τις κατηγορίες της Δύσης ότι η Μόσχα κινεί τα νήματα της εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία.

Η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η εκεχειρία στον τόπο συντριβής του Μπόινγκ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η εκεχειρία με τους φιλορώσους αντάρτες στον τόπο συντριβής του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών βρίσκεται ακόμη σε ισχύ παρά την ανακοίνωση ότι θα ανασταλεί η ισχύς της μέχρι να ξεκινήσει εκ νέου η επιχείρηση περισυλλογής στοιχείων που αφορούν την έρευνα. «Η εντολή του προέδρου της Ουκρανίας για την εφαρμογή εκεχειρίας στην περιοχή διεξαγωγής των ερευνών εξακολουθεί να ισχύει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση. Η ανακοίνωση δεν εξηγεί γιατί η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι αναστέλλεται η ισχύς της εκεχειρίας ύστερα από την απόφαση της διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων να διακόψουν την έρευνά τους στην περιοχή εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενδεχόμενη συνεργασία ΝΑΤΟ – Ουκρανίας με φόντο τη Ρωσία

ΝΑΤΟ: Φόβοι για επικείμενη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία!

Ο Πούτιν ανοίγει τις δουλειές για τις αμυντικές βιομηχανίες! «Το NATO πρέπει να εξοπλιστεί» λένε

Σχέδιο προσέγγισης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ