Το NATO πιέζει την Τουρκία να μην εκμεταλλευθεί το ρωσικό εμπάργκο

Παρέμβαση και στο ΝΑΤΟ, εκτός από την ΕΕ , αναμένεται να κάνουν ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των όποιων και η Ελλάδα, για την στάση της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί τα αντίμετρα της Ρωσίας με το εμπάργκο σε ευρωπαϊκά αγροτοδιατροφικά προϊόντα και να επωφεληθεί η ίδια ενώ αυτές έχουν σημαντικό κόστος.

Την παρέμβαση του ΝΑΤΟ κατά της καιροσκοπικής πολιτικής της Άγκυρας την ζητούν οι ευρωπαϊκές χώρες διότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, όπως και οι ΗΠΑ, πρωτοστατούν στην λήψη μέτρων κατά της Ρωσίας για την στάση της στην Ουκρανία – μάλιστα το ΝΑΤΟ αναπροσαρμόζει και την στρατιωτική του διάταξη για αυτό τον λόγο, συμμετέχοντας έτσι στην διαμόρφωση ενός νέου είδους »ψυχρού πολέμου».
«Έχουμε πάλι μια μορφή ‘Επιτήδειου Ουδέτερου’, όπως κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο» ήταν σχόλιο δυτικού διπλωμάτη για την άνευ αρχών στάση της Τουρκίας «που πάει να εκμεταλλευτεί και να υπονομεύσει έναν αγώνα όλων των χωρών της ΕΕ στην οποία θέλει να μπει», συμπλήρωσε.

Ήδη το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή που είδε τις τουρκικές κινήσεις υποκατάστασης των ΄Ρωσικών εισαγωγών από την ΕΕ με εξαγωγές δικών της προϊόντων, αντέδρασε με… προειδοποιητικές βολές: «Η ΕΕ και οι ευρωατλαντικοί εταίροι οφείλουν, επίσης, να αντιληφθούν τάχιστα ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες που είναι μάλιστα μέλη της Συμμαχίας, οι οποίες μετέχουν a la carte στην ευρωπαϊκή πολιτική και επωφελούνται από το κόστος που καταβάλλουν τα Κράτη-Μέλη», ανακοίνωσε αμέσως, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά την Τουρκία, αλλά φωτογραφίζοντάς την.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών,κ. Δημήτρης Κούρκουλας,μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ ήταν πιο σαφής όταν ρωτήθηκε για την στάση της Τουρκίας: «Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε τοποθέτηση και του Υπουργείου Εξωτερικών, το περασμένο Σάββατο, όπου ξεκάθαρα υπογράμμιζε το ότι δεν είναι δυνατόν εταίροι στο ΝΑΤΟ και εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή υποψήφιες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση -μεταξύ των οποίων είναι και η Τουρκία, αλλά όχι μόνο- να εκμεταλλεύονται αυτό τον εμπορικό πόλεμο και να μην ακολουθούν την πολιτική που επιβάλλει, αν θέλετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτή την έννοια ναι, η Τουρκία θα προσπαθήσει, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ πρέπει να φροντίσουν ώστε να μην υπάρχουν τέτοια».

Η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο κ. Κούρκουλας – «εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ πρέπει να φροντίσουν ώστε να μην υπάρχουν τέτοια» – δείχνει να είναι γνώστης σχετικών κινήσεων τόσο της Ευρωπαϊκής διπλωματίας όσο και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για »συνέτιση» της Τουρκίας και όσων άλλων χωρών στέκονται ως… «κοράκια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Απαξίωσαν σκόπιμα τα ρωσικά όπλα στην Ελλάδα» – Ο Δήμος Βερύκιος γράφει και απαντά στο Onalert


ΕΕ: Έκτακτο Συμβούλιο για τις κρίσεις σε Ιράκ, Ουκρανία και Γάζα

Stratfor: Οι γεωστρατηγικές φιλοδοξίες της Τουρκίας