Trident Juncture 2018: Στον αέρα Βρετανικά Typhoon για να αναχαιτίσουν Ρωσικά στρατηγικά βομβαρδισιτκά Tu-160

Σύμφωνα με αναφορές ανεξάρτητων ιδιοτικών παρατηρητών της εναέριας κίνησης αεροσκαφών, δύο μαχητικά αεροσκάφη Typhoon της Βρετανίας απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Lossiemouth προκειμένου να αναχαιτίσουν δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160, τα οποία πετούσαν πάνω από την Νορβηγική Θάλασσα, περιοχή όπου εξελίσεται μέρος του ναυτικού σκέλους της μεγάλης άσκησης του NATO, Trident Juncture 2018, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Αντίστοιχες αναφορές κάνουν λόγο για την απογείωση και βρετανικών αεροσκαφών ανεφοδιασμού, αλλά και ενός P8 Poseidon.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, το περιστατικό δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, ούτε από το Ρωσικό. Παρ’ όλα αυτά δεν θα είναι η πρώτη φορά που βρετανικά μαχητικά απογειώνονται για να αναχαιτίσουν ρωσικά αεροσκάφη.

Εφόσον το περιστατικό είναι αληθές, θα πρόκειται για μια υπολογισμένη κίνηση από πλευράς Ρωσίας με σκοπό να στείλει ένα ακόμα μήνυμα στο NATO την ώρα που αυτό πραγματοποιεί την μεγαλύτερη στρατιωιτκή άσκηση του από το 1991.

Άλλωστε δεν θα είναι και η πρώτη σφήνα που προσπαθεί να βάλει η Ρωσία στην συγκεκριμένη άσκηση, καθώς όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθα του OnAlert.gr, το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό κάνει αισθητή την σημαία του Αγίου Ανδρέα (του προστάτη του Ρωσικού Ναυτικού) στις θαλάσσιες περιοχές της άσκησης Trident Juncture 2018, έχοντας ήδη στείλει στην περιοχή το αμφίβιο καταδρομικό Ivan Gren, το οποίο ταξιδεύει προς την χερσόνησο Κόλα, αλλά και δύο κορβέτες μαζί με πλοία συνοδίας, τα οποία κάνουν ασκήσεις σε περιοχή πλησίον των Ναυτικών Δυνάμεων του NATO.

Με πληροφορίες από Sputnik