Τσαβούσογλου: «Δεν θα επιτρέψουμε ακόμη στη Σουηδία να ενταχθεί στο NATO» – Θετικό το κλίμα για τη Φινλανδία

Η Τουρκία δεν θα επικυρώσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο NATO εκτός εάν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το τριμερές μνημόνιο, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Εάν μια μέρα η Σουηδία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τότε θα δούμε. Αλλά αυτή τη στιγμή, δεν είναι δυνατόν να πούμε ναι στην ένταξη της Σουηδίας στο NATO υπό αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ούγγρο ομόλογό του.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία έχει μια πιο θετική στάση απέναντι στη Φινλανδία. «Ο Πρόεδρός μας (Ερντογάν) έχει δηλώσει ότι εάν ληφθεί απόφαση σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης χωριστά, μπορούμε να δούμε τη Φινλανδία πιο θετικά. Το μέλημά μας δεν είναι να αποτρέψουμε την επέκταση του NATO, αλλά να ικανοποιήσουμε τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία ανέβαλε την τριμερή συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχετικά με τις υποψηφιότητες τους στο NATO, μετά από αντι-τουρκικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, τη Στοκχόλμη, μπροστά από την τουρκική πρεσβεία αλλά και την πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη.

Με πληροφορίες από: Anadolu / Φωτογραφία αρχείου Reuters