Τσίπρας: Απαράβατα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Της ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
 
Οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, οι τουρκικές παραβιάσεις, η μελλοντική πορεία της στρατιωτικής Συμμαχίας, αλλά και η ρωσική επιθετικότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί τον προσεχή Ιούλιο στη Βαρσοβία.

Όπως δήλωσε ο Α. Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε, συζητήθηκε η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, αλλά και οι προκλήσεις που την συνοδεύουν.

“Η Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο, τόσο σε επίπεδο υποδοχής, όσο και ασφάλειας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του διεθνούς και ευρωπαϊκού ζητήματος” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι, “η κρίση αυτή, με τις προεκτάσεις που ενδέχεται να έχει σε βάθος χρόνου σε όλη την Μεσόγειο και την Ευρώπη απαιτεί την συστράτευση όλων των διαθέσιμων μέσων και δυνατοτήτων συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ΝΑΤΟ”.

Ο Α. Τσίπρας έκανε σαφές ότι, ο μόνος στόχος της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας στο Αιγαίο είναι η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής και ο εντοπισμός διακινητών στα παράλια της Τουρκίας. Όσο αφορά στον ρόλο της Ελλάδας σε αυτό ο υπογράμμισε ότι, “η Ελλάδα έχει καταβάλει και θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε, η ΝΑΤΟϊκή δράση να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και στην ανάπτυξη ενός αιτήματος συνεργασίας με την γείτονα χώρα προς αυτήν την κατεύθυνση.”

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε απογοητευμένος με τη στάση της Τουρκίας, καθώς , όπως δήλωσε, “τα αποτελέσματα της συνεργασίας είναι θετικά” και τόνισε ότι “έχουμε ακόμα σημαντικό δρόμο να διανύσουμε σε σχέση με την δράση του ΝΑΤΟ και την αποτελεσματικότητα της δράσης αυτής στο Αιγαίο, κυρίως δε ως προς την πρόσβαση και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων της ΝΑΤΟϊκης δύναμης στο σύνολο του επιχειρησιακού χώρου”. Έκανε σαφές ότι, τα εμπόδια που προκύπτουν από την πλευρά της Τουρκίας δεν είναι τίποτε άλλο από την αύξηση “της παραβατικής πτητικής δραστηριότητας της γειτονικής χώρας στον εναέριο χώρο μας” και τόνισε ότι η “Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ή να ανεχθεί ενέργειες που παρεμβαίνουν ή που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, χρειάζεται σεβασμός από όλες τις πλευρές και σημειώνοντας ότι, “σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής συμβολή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης επί τη βάσει ενός κλίματος σεβασμού της αρχής καλής γειτονίας είναι απαραίτητη προκειμένου και το ίδιο το ΝΑΤΟ να αναδείξει την αξιοπιστία του και την αποτελεσματικότητα του.”
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη θέση της Ελλάδας σε δυο σημαντικές κρίσεις, την οικονομική και την προσφυγική και με αφορμή τη δεύτερη εκτίμησε ότι, “δε χρειαζόμαστε άλλες κρίσεις. Χρειάζεται να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις και πιστεύω ότι, η Ελλάδα παρότι φορτίστηκε με ένα μεγάλο βάρος, ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει και την οικονομική κρίση και την προσφυγική κρίση, γίνεται μέρα με τη μέρα από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης.
Υπογράμμισε δε ότι, στην Ελλάδα έχουμε “καταφέρει να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα, σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρώπη, την προσφυγική κρίση. Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση και μπορούμε να παίξουμε έναν ιδιαίτερα εποικοδομητικό ρόλο και στην αντιμετώπιση της κρίσης ασφαλείας ,σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ”.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι, το ΝΑΤΟ εκτιμά τη συμβολή της Ελλάδας στη Συμμαχία και την έντονη προσωπική δέσμευση της.

Όπως δήλωσε “η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και απλόχερα φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο Αιγαίο επειδή η Ελλάδα, η Γερμανία και η Τουρκία ζήτησαν τη βοήθειά μας για να συμβάλουμε στη μείωση των γραμμών της εμπορίας ανθρώπων. Απαντήσαμε γρήγορα στην έκκληση αυτήν και τα πλοία του ΝΑΤΟ παρέχουν πληροφορίες στην ακτοφυλακή της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και στη Frontex».

Μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια της συνάντησης Τσίπρα – Στόλτενμπεργκ συζητήθηκε η τρομοκρατία, η κατάσταση στην Λιβύη και η ρωσική επιθετικότητα. Σχετικά με την Λιβύη, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι, “η Συμμαχία είναι έτοιμη να υποστηρίξει μία νέα κυβέρνηση στην Λιβύη, εάν η ίδια το ζητήσει”.

Δήλωσε επίσης ότι, “στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, το ΝΑΤΟ βοηθά έθνη στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή” και τόνισε ότι, “το ΝΑΤΟ ήδη έχει αρχίσει την εκπαίδευση ιρακινών αξιωματικών”.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και η Ρωσία, η οποία όπως ανέφερε ο ΓΓ ΝΑΤΟ «Σε απάντηση των ενεργειών της, αυξήσαμε τη συλλογική άμυνα και τις ικανότητες αποτροπής μας, όχι για να προκαλέσουμε σύγκρουση, αλλά για να αποφύγουμε τη σύγκρουση και να κρατήσουμε τους πολίτες μας ασφαλείς.»

Χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ευχαρίστησε το πλήρωμα του πλοίου BONN για το σημαντικό έργο του και τόνισε ότι, η ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κάνει την διαφορά στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ