ΒΙΝΤΕΟ: Βοηθώντας τα σκυλιά του πολέμου

Το 2006, ο Πεν Φάρδινγκ υπηρετούσε στο Αφγανιστάν με τους British Royal Marine Commandos. Ήταν κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας στην πόλη Nowzad, στην επαρχία Χελμάντ που όπως λέει οταν κατάφεραν να σταματήσουν ενα «σκυλοκαβγά», ενα απο τα σκυλιά «τον υιοθέτησε» . Οι πεζοναύτες τον αποκάλεσαν «Nowzad», όπως ειναι και το όνομα της πόλης όπου το βρήκαν.

Τώρα το σκυλί βρίσκεται στην Αγγλία, και ο Πέν πίσω στο Αφγανιστάν στην Καμπούλ, όπου ειναι και το καταφύγιο σκύλων που εχει δημιουργήσει ο Πεν και η ομάδα του. Η ομάδα προσπαθεί να αλλάξει τη στάση μιας χώρας απέναντι στα σκυλιά. Όπου τα σκυλιά συνήθως θεωρούνται βρώμικα και σχετίζονται μόνο με νόσους όπως η λύσσα.

Εκτός τούτου το «Nowzad» βοηθάει τους στρατιώτες να στέλνουν τα σκυλιά τους πισω στις ΗΠΑ, βοηθώντας αυτους που υποφέρουν απο μετατραυματικό-στρες (PTSD) καθώς αναγνωρίζει (όπως θα δείτε και στο βίντεο) οτι ο σκύλος αποτελεί ενα σημαντικό κομμάτι της ζωής ενός στρατιώτη οταν βρίσκεται στο πεδίο της μάχης.

Στο ρεπορτάζ του ΝΑΤΟ θα δείτε επίσης την συγκλονιστική ιστορία ενός στρατιώτη που πέθανε στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα το σκυλί του ο Πέγκ να μείνει μόνος του. Ο πατέρας του στρατιώτη μεσα απο την αλληλογραφία του γιου του ήξερε για τον σκύλο και απευθύνθηκε στο καταφύγιο να τον βοηθήσουν. Η διαδικασία πήρε δυο χρόνια, τελικά όμως το σκυλί γύρισε στην οικογένεια του αφεντικού του. Όπως ειπε ο Πεν Φάρδινγκ αυτη ηταν ίσως μια απο τις πιο σημαντικές αποστολές του καταφυγίου.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Τα σκυλιά του πολέμου»!Εκπληκτικό ρεπορτάζ

Ο Πούτιν παίζει με τα σκυλιά του!

Βρετανία: Θανάτωσαν τα σκυλιά του Ουίλλιαμ στην RAF