Βορεία Μακεδονία: Υπέγραψε και η Εσθονία το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση της Εσθονίας, κατά την συνεδρίασή της την Πέμπτη, ενέκρινε το πρωτόκολλο της Βορειοατλαντικής Συνθήκης με το οποίο θα ενταχθεί η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης την Πέμπτη.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την κυβέρνηση στις 31 Ιανουαρίου. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών του ΝΑΤΟ υπέγραψαν το πρωτόκολλο στις Βρυξέλλες στις 6 Φεβρουαρίου. Το πρώτο κράτος μέλος που επικύρωσε το πρωτόκολλο ήταν η Ελλάδα, μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να το εγκρίνουν το καθένα ξεχωριστά από τα κοινοβούλιά τους σύμφωνα με την αντίστοιχη νομοθεσία τους. Στην Εσθονία, το πρωτόκολλο πρέπει να επικυρωθεί από το Riigikogu.

Εν αναμονή της έγκρισης του πρωτοκόλλου σύμφωνα με τους αντίστοιχους νόμους όλων των κρατών μελών, η Βόρεια Μακεδονία πρόκειται να γίνει το 30ο μέλος της συμμαχίας.

Σημειώνεται πως η χώρα που προς στιγμή φαίνεται πιο απρόθυμη απ΄όλες να επικυρώσει την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι η Τουρκία.

Πηγή: EER